Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Afrikaartjes Zambia 4Joepie! Gisteren is er weer een hele lading Afrikaartjes op de post gegaan: twintig! Waarvan er vijftien naar de abonnement houders gaan. Trots!

Mijn lieve vriendin Janneke, die zelfs een doorlopend abonnement heeft zodat ze geen ènkel Afrikaartje mist, merkte terecht op dat er een rode draad door mijn verschillende Afrikaartjes loopt en dan met name wat betreft de Afrikaanse verrassingen die ik in de envelop stop.

Veren 1Hoewel de inhoud van het Afrikaartje compleet afhankelijk is van wat ik tegenkom in het land waar ik op dat moment ben, zitten er iedere keer minstens drie kleine verrassingen in de envelop. Naast het Afrikaartje zelf, dat meestal handgemaakt is door iemand uit Ethiopië, Zambia of waar we ook maar zijn.

Er zit vaak een stukje stof bij. Dat is niet zo gek: bijna overal in Afrika lopen de vrouwen in prachtige, van stof gemaakte kleren. Wist je trouwens dat deze stoffen ook in Nederland gemaakt worden?

Afrikaartjes Zambia 8Het tweede dat vaak terugkomt in de Afrikaartjes, is een stukje Afrikaanse natuur. Zoals de stekelvarkenstekels uit Eldoret, de veren voor de huidige Afrikaartjes of de houten tandenstokers uit Addis Ababa.

Het laatste is meestal een echte verrassing: zie bijvoorbeeld hoe ik aan de mooie bedels voor de Zambiaanse Afrikaartjes ben gekomen, vind de geheime boodschap over een Afrikaanse verrassing in mijn stukje over religie en kijk hier eens wat voor mooie armbanden ik in een kraampje in Addis Ababa vond.

Nog veel landen en plekken te bezoeken en nog veel Afrikaartjes te gaan!

Liefs!

Margit.

5 commentaren

 1. Janneke
  15 augustus 2015    

  Beste abonnement ooit!

 2. Christien
  7 september 2015    

  heb mijn kaartje binnen, erg leuk. super dat je er ook nog een persoonlijk verhaaltje bijschrijft. Heb alleen een tip : ik heb de nodige vrienden die postzegels sparen en die prachtige grote uit Zambia had vast iemand blij gemaakt. Maar helaas beetje gehavend in t transport. Zou je de postzegels iets verder van de rand kunnen plakken in de hoop dat ie dan heel blijft? omdat ik altijd Wieke Biesheuvels column lees over Zambia helemaal leuk om nu wat Zambiaanse dingetjes in huis te hebben! dankjewel en goede reis verder.

  • 8 september 2015    

   Ha Christien! Fijn dat je er blij mee bent. Ik zal eraan denken! En als ik nog postzegels kan verzamelen voor een van je vrienden, hoor ik het wel. Groet! Margit.

 3. edith
  26 februari 2016    

  heb je ooit een nsenene of een nswa gegeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!