Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Kejetia market 2Afgelopen weekend lukte het mij om een van de tantes van dit SOS Children’s Village aan de jurk te trekken toen ze onderweg was naar town (Kumasi) om de wekelijkse inkopen op de markt te gaan doen. “Can I come?”, vroeg ik. En ja, dat mocht.

Wallie 3De reis er naartoe was al genieten (ik ben stiekem erg verliefd op het openbaar vervoer van Afrika, hoe onverstandig ook, maar daarover later een keer meer), waarop mij een waar avontuur te wachten stond: Waar is Wallie?

Wallie 5Wallie is in dit geval auntie Susy, de vrouw in de jurk gemaakt van een groen oranje stof.

Wallie 1Kijk! Daar staat ze! Helemaal rechts. Boter, melk (in blikjes), tomaten (ook in blik), lucifers en zout te kopen.

Wallie 2Vervolgens doken we echt de markt op. Ik liep de hele tijd achter Susy haar jurk aan, in de chaos, uitkijkend dat ik niet op iemands verkoopwaar stond en iedere keer op tijd bukte als er iemand met iets groots op haar hoofd langsliep.

Wallie 7We zijn de markt wel tien keer op en neer gelopen volgens mij. Eerst werd er iets van het boodschappenlijstje in een grote hoeveelheid gekocht, om het vervolgens op het hoofd van aunty Susie naar de taxi standplaats te brengen. Daar verzamelde zich over de dag heen een grote bult boodschappen: tomaten, mango’s, watermeloenen, maismeel, bonen, yam, plantaan, geitenvlees, gedroogde vis, bananen.

Kejetia market 3De “Obroni” bracht natuurlijk veel bekijks met zich mee. Halverwege een boodschap werd ik tot stilstand gebracht door Patricia, die wilde ook op de foto (zie hierboven, ik denk dat het aantal rimpels een maatstaf is voor het gewicht van de bagage).

Wallie 6Zo gezegd, zo gedaan, terwijl ik licht paniekerig om mij heen keek of ik Wallie nog kon vinden. Gelukkig hield ze mij telkens goed in de gaten en voor ik het wist waren we onderweg naar het laatste (en leukste!) marktkraampje voor de beads.

Liefs!

6 commentaren

 1. Lauren
  5 juni 2015    

  Prachtige foto’s zus!

 2. marjan
  5 juni 2015    

  Prachtig!

 3. Henk
  15 juni 2015    

  Lieverd
  volg al je berichten. Mooi dat het cameraatje werkt.
  Zullen we binnenkort maar even weer skypen?

  • 16 juni 2015    

   Heel graag! Ik ben verschrikkelijk blij met de camera. Hij is heel fijn in gebruik en maakt mooie foto’s.
   Misschien kunnen we vanavond even Skypen. Liefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!