Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Weet je niet wat je voor je verjaardag wilt vragen? Een heleboel mensen wel.

Verjaardagscadeau AfrikaIn de aanloop naar mijn verjaardag heb ik vaak gedacht: wat zal ik voor mijn verjaardag vragen? Wat wil ik? Of liever nog, wat heb ik nodig?

Zelden kwam ik met een goed antwoord. Mijn oplossing voor dit ‘probleem’ was om door het jaar heen een lijstje te maken van dingen die ik voor mijn verjaardag zou kunnen vragen.

Dit bleek echter geen waterdicht systeem te zijn. Als ik iets echt nodig had, kocht ik het op het moment dat ik het nodig had. Als ik iets echt wilde, was er een grote kans dat ik het tegen de tijd dat mijn verjaardag voor de deur stond ook al gekocht had. En anders vergeten was.

Toen dacht ik: als ik niet weet wat ik voor mijn verjaardag wil vragen, is het dan niet beter om iets te geven? Aan iemand die wèl weet wat hij of zij wil, of nodig heeft.

Op My World las ik vervolgens in een artikel dat als je iemand wilt helpen of iets wilt geven, het helemaal niet zo’n slecht idee is om iemand handje contantje, zonder voorwaarden, geld te geven. Mensen blijken namelijk zelf heel goed te weten wat ze nodig hebben, wat goed voor ze is.

Ook Rutger Bregman, correspondent bij De Correspondent, pleit voor het geven van geld aan mensen die het nodig hebben, zonder voorwaarden. Immers, “The big reason poor people are poor, is because they don’t have enoug money”. Zoals economist Charles Kenny schrijft in zijn artikel ‘For fighting poverty, cash is surprisingly effective’.

Er zijn genoeg mensen die wel weten wat ze voor hun verjaardag zouden vragen. Mensen met dromen of toekomstplannen waarvan alleen de financiële verwezenlijking hun nog in de weg staat.

Het geld dat Cardy en ik over hebben, bijvoorbeeld van verjaardagen, zal ik tijdens mijn reis door Afrika gebruiken om het met deze personen te delen. Op deze pagina onder “Verjaardagscadeau” zal ik van de ontmoetingen verslag doen.

Margit

 

Weet je zelf ook niet wat je voor je verjaardag wilt vragen? Of zou je dit jaar liever iets voor je verjaardag willen geven? Of heb je een vraag voor mij? Reageer hieronder en ik probeer zo snel mogelijk te reageren.

2 commentaren

 1. Marit
  19 april 2015    

  Hoi Margit! :)

  Ook mijn verjaardag staat weer voor de deur en het lezen van jouw stukje hierover bracht me op een idee. Ik had het stuk van Rutger Bregman ook gelezen en het slaat naar mijn idee de spijker op zijn kop (net zoals zijn andere stukken trouwens :)). Ik ben benieuwd hoe en met wie je jouw verjaardagsgeld gaat delen. Zullen we hierover contact houden (een goede reden ;-))? Als je dan een mooie manier en bestemming hebt gevonden, dan kan en wil ik mijn verjaardagsgeld daar aan uitgeven.

  X Marit

  • 19 april 2015    

   Hee lieve Marit!

   Wat leuk dat je misschien mee wilt doen aan dit project!!!

   Ik ben erg benieuwd wie we tegen zullen komen. Misschien een jongen die altijd al kapper heeft willen worden, maar zich de diepte investering van een tondeuse niet kan veroorloven? Of iemand die een houtbewerkingsbedrijf wil starten, maar geen kettingzaag kan aanschaffen? Wie weet…

   Op deze site zal ik de verhalen van de personen die we een handje contantje helpen met jullie delen, samen met de foto’s. We houden contact en ik laat het je weten als ik een mooie bestemming heb gevonden!

   Liefs,

   Margit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!