Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Injera fabriek 5 Afgelopen week werden we door Beza een middag mee op sleeptouw genomen. Na een van de klinieken in Yirgalem voor FCF te hebben bezocht, wilden ze ons laten zien waar een koffie ceremonie groep toe kan leiden.

Injera fabriek 3Ondertussen waren wij bekend met het fenomeen koffie ceremonie, hoe lang het duurt en hoe het méér is dan alleen gezamenlijk een kopje koffie drinken. Voor wie nog niet weet wat een Ethiopische koffie ceremonie is, onlangs heb ik het uitgelegd voor het blad van de Ethiopische ambassade in Brussel: hier terug te lezen.

Injera fabriek 7“Koffie ceremonie” vrouwen groepen zijn initiatieven van groepjes huisvrouwen die eens in de zoveel tijd samenkomen, bijvoorbeeld eens in de maand. Tijdens zo’n bijeenkomst drinken ze koffie en kletsen ze bij, maar bespreken ze ook de problemen die zich op dat moment in hun omgeving afspelen om te kijken of ze daar gezamenlijk een oplossing voor kunnen vinden.

Injera fabriek 2Sommige van deze “self-help groups” groeien uit tot “small scale saving groups”, waarbij de vrouwen gezamenlijk sparen voor iets groters: een winkel, een ezel of een nieuw huis voor een dakloze. Wanneer ze samen komen leggen ze allemaal een klein bedrag in, bijvoorbeeld 2,5 Birr per persoon (ongeveer 10 Eurocent): een deel hiervan wordt gebruikt voor de kosten van de koffie en de rest gaan naar het gezamenlijke spaarpotje.

Injera fabriek 18Beza liet ons zien wat een van deze groepen die zij van begin af aan hebben ondersteund (financieel, of door workshops te geven), na jaren sparen had bereikt. Eerst konden ze na een aantal jaar een container kopen langs de hoofdstraat vanuit waar ze Injera met Shiro verkochten tijdens lunchtijd. Na twee jaar zocht de universiteit in Yirgalem mensen om Injera te maken voor de studenten op de campus. Deze groep vrouwen bood zich aan en hebben de klus gekregen. Met het geld dat ze met de verkoop in de container gespaard hadden, konden ze al het benodigde materiaal voor de “Injera fabriek” kopen.

Injera fabriek 16En zo ontmoetten wij deze 36 vrouwen, die nu dagelijks ruim 6.000 Injera per dag maken voor de studenten van de universiteit. Tróts lieten ze ons zien hoe ze het beslag voor de Injera maakten, het beslag in rondjes op de gloeiplaten schenken en zo dagelijks duizenden Injera’s klaar maken. Wie van hun de beste Injera maakt konden ze ons niet vertellen (allemaal even goed!), maar het was wel duidelijk dat Cardy van ons tweeën het meeste talent had.

Liefs,

Margit.

 

P.s. ik heb meer foto’s van dit bezoek op Instagram geplaatst.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!