Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

DurbanToen we vanuit de Lodge naar de grote wegliepen om een lift naar Vaalwater te vangen, werden we opgepikt door Hans. Hans reed in zijn bakkie (pick-up truck) en was onderweg naar Johannesburg. Hans bleek een echte blanke “Afrikaner” of boer, in zijn bakkie, raam op een kiertje en peukje in de mond, kolenschoppen handen op het stuur.

Onomwonden vertelde hij ons dat je echt niet met zwartjes wilt samen werken (waarom niet? ze zijn lui, dom en stelen van je), dat het apen zijn en dat wanneer je ze een stel bananen geeft, ze zo voor je de bomen in vliegen.

Dit is een extreem voorbeeld, maar ook door Afrikaners die we iets langer hebben leren kennen werd het ons bijvoorbeeld afgeraden om naar Durban te gaan: te zwart. Hoewel we dit feit op zich al belachelijk vonden, moesten we lachen toen we in Durban aankwamen: er wonen vooral héél veel Indiërs.

 

Margit.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!