Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Palm walk 2Margit en ik hebben al een hele tijd het gevoel dat er iets ontbreekt binnen onze reis door Afrika maar ook onze reis binnen hetgrotemensenleven.nl. Namelijk het serieus onderzoeken van onze normen, waarden en paden. Ik pleit daarom voor een lijst van “tien geboden”. Dus een lijst van een aantal onderwerpen met onze “levensvisie” daarop.

Het doel van deze “tien geboden” is dat we zo willen proberen om volgens een eigen vastgestelde structuur te gaan leven. Wat niet betekent dat dit voor altijd onze keuzes zal bepalen maar wel dat we deze bewuster maken en er dan dus ook bewuster van afwijken. Een van deze onderwerpen wordt wat mij betreft; samenleving. Wat wordt onze plek binnen de samenleving en hoeveel willen wij daaraan bijdragen? Nu bijvoorbeeld heel actueel met de vluchtelingenstroom naar Nederland.

Margit en ik hebben het momenteel ook veel over consumeren. Waarom eet je wat en hoe belangrijk vinden wij dit. Hoeveel vlees, waar haal je je groenten vandaan en hoe ziet de dagelijkse maaltijden structuur er uit? Maar ook wat vind ik het belang van kopen en waarom koop ik wat. Dus consumeren in de breedste zin van het woord.

Johannesburg 5Wij zouden het heel interessant vinden om dit niet alleen te doen maar ook andere visies over deze onderwerpen te horen. Visies vanuit andere omgevingen, levensfases en opvoedingen. Bij deze een oproep! Wie doet er mee? Margit en ik zullen er een flesje wijn en een avondje per week voor vrij nemen. Een onderwerp erbij pakken en er samen achter komen wat wij belangrijk vinden. Maar dit kan natuurlijk ook in je eentje, met je kinderen of ouders, vrienden of je buurman.

Wat ons betreft beginnen we per 1 januari, pakken we per maand een thema en zetten we dit op de eerste dag van de maand online. We zullen het thema kort introduceren en er tevens een paar vragen bij stellen, aan de hand waarvan je je eigen visie bij dit thema kunt vormen. In week twee posten we ons verhaal en het verhaal van iedereen die mee schrijft. Dit lezen we van elkaar en twee weken later (week vier) zorgen we voor een nieuw verhaal waarbij we hebben gekeken naar andere meningen en de onze wellicht hebben aangepast. Daar kunnen we dan een conclusie aan verbinden. En zo creëren we onze persoonlijke “tien geboden”.

Dus:

 1. Wie schrijft er mee?
 2. Wie heeft er ideeën voor goede onderwerpen?

Ik ben heel benieuwd, je kunt hieronder een reactie plaatsen dan stuur ik je een mail.

Ondertussen zijn we met het eerste thema begonnen: Relaties.

Fijne dag,

Cardy

16 commentaren

 1. Renate de Jong
  13 december 2015    

  Lieve twee,
  Graag doe ik mee.
  Groet Renate

  • Cardy
   14 december 2015    

   Joepie! Wat fijn. Je staat op de lijst en krijgt binnenkort een mailtje!

 2. Jaap
  13 december 2015    

  Wil het wel proberen! Goed voornemen voor 2016
  Wat moet ik bij web site invullen?

  • Cardy
   14 december 2015    

   Leuk Jaap! Bij deze ben je aangemeld en binnenkort sturen we je een mail.
   Fijne dag voor nu!

 3. Margit
  13 december 2015    

  Kom maar op, Cardy en Margit
  Groet, Margit

  • Cardy
   14 december 2015    

   Super! We mailen je binnenkort!
   Groetjes

 4. Arie van Andel
  13 december 2015    

  Count me in!!

  Arie

  • Cardy
   14 december 2015    

   Op jou hadden we zeker gerekend Arie! Leuk dat je mee doet, binnenkort volgt er een email.

 5. Ingrid
  14 december 2015    

  Graag doe ik mee!! Mooi initiatief!!

  • Cardy
   14 december 2015    

   Super leuk dat je mee doet!

 6. Annet Vegter
  26 december 2015    

  Ja ik wil

  • 31 december 2015    

   Hoi Annet,

   Vanuit een plakkerig internetcafetje in Kenia hebben we je net een mailtje gestuurd. Morgen gaan we beginnen maar wie weet is de mail dan nog niet geland. Maar dan staat alles als het goed is op de website.

   Fijne jaarwisseling en leuk dat je mee doet!

 7. nadine
  15 januari 2016    

  Hè cardy, en ook margit natuurlijk die ik nu via woorden een beetje leer kennen :),
  Kan ik nog meedoen of althans, hopen geïnspireerd te worden Door dit toffe idee om daar ook in mn dagelijks leven ruimte voor te maken? Heb het goed, Nadine

  • Cardy
   15 januari 2016    

   Hoi Nadine,

   Wat leuk!! Natuurlijk kan dat nog, ik heb je zojuist een mail gestuurd.
   Het is allemaal vrijblijvend dus iedereen kan instappen wanneer die dat fijn vindt.
   Groetjes van Cardy & Margit

 8. Jon Hille
  29 maart 2016    

  Hier ook nog een party-pooper die zich eigenlijk al lang had willen aanmelden. In dat kader heb ik op nog wel een idee voor een onderwerp: PrioriTIJD management Goed dat jullie zo bezig zijn met normen en waarden en waarom we welke keuzes in het dagelijks leven maken. Interessant om daar met anderen over van gedachten te wisselen! Ga jullie goed daar!

  Liefs, Jon en Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!