Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Fufu“That’s a whole mouth of Fufu!”, grapt Ahmed wanneer ik hem voordoe hoe je mijn volledige naam in het Nederlands uitspreekt.

Fufu is een van de belangrijkste lokale gerechten. Dus vroeg ik Shine of ze mij wilde laten zien hoe ze dit klaar maken.

FufuFufuDe Fufu wordt geserveerd met een ‘soup’, die Shine hier aan het voorbereiden is. Ze gooit uit, tomaat en rode pepers samen met vrij veel water door de blender totdat het een sap wordt. Hierna zeeft ze het en gaat het de pan in en het vuur op.

FufuFufuOndertussen pelt een van de dochters de cassave en de plantaan, die straks de daadwerkelijke Fufu gaan maken. Eenmaal schoon en gepeld worden deze gekookt totdat ze zacht genoeg zijn voor het kneden.

Het vlees en de gedroogde vis zijn van te voren al op smaak gebracht met knoflook, rode pepers en gember. Wanneer de soup eenmaal kookt, wordt het vlees en de vis erbij gevoegd. De soup is dan klaar!

FufuFufu

En nu komt het spannendste gedeelte: het mengen. Hiervoor wordt een van de zoons ingeschakeld: hij stampt met een lange houten stamper eerst de plantaan en daarna de cassave uit elkaar. Mama Shine zorgt dat na iedere val van de stamper het mengsel weer op een bult komt te liggen, zodat de stamper opnieuw naar beneden kan komen.

En dan hebben we Fufu! Geserveerd met soup en gegeten met je rechter hand.

Margit

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!