Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Shimoni 3Meerdere mensen (vooral moeders) hebben mij gevraagd wat er hier gegeten wordt en of ik af en toe een recept wil delen. Nou wil het toeval dat ze op het zeer bescheiden Wasini eiland een Women’s Group hebben die naast de oprichting van een boardwalk door een Mangrove bos ook een receptenboekje op hun naam hebben staan: “Flavours of Wasini Island”, met Swahili recepten. Die kon ik natuurlijk niet laten liggen.

Hieronder een aantal recepten (die wij geproefd hebben of in het oog springen). Voor meer recepten kun je mij mailen!

Liefs,

Margit.

 

Fish Samosas:
2 Cups Flour
4 Cups Fish Meat (Take 1 large Fish and boil it to seperate the flesh from the bones and then grind the meat to make mince)
6-7 Onions
4 Potatoes Peeled
1 Bunch Coriander
1/8 Cup Mixed Pilau Spices (Turmeric, Coriander, Cloves, Cumin and Cardamom, grind seeds into fine pieces of use preprepared pilau powder)
Salt and Pepper to taste
1/8 Cup Oil
3 Cups of Oil for deep frying
Water

For the Filling:
Dice the onions and the potatoes into very small pieces. Finely chop the coriander. Fry the onions and potatoes in 1/8 cup oil. When they are soft mix in the fish, coriander, salt, pepper and spices and fry until it is dry. Stir continuously for about 10 minutes.

For the shell:
Mix the 2 cups of flour with ½ cup of water. Add a pinch of salt. The mix must be very dry but not flaky. Make the mix into two balls. Roll out the balls into flat round thin pancakes. Put onto a hot pan for 10 seconds to dry the flour. Take the pancake off the pan and cut into fourths.

Fold each fourth into a triangle and place the filling into a triangle pocket and then seal the triangle. Use a little flour and water as glue to seal the triangle. Heat the oil and fry the triangles. When the samosas are golden brown they are ready.

 

Coconut sea grass (veel gegeten op het eiland: lekker met chapati’s!)
2 ½ Cups Sea Grass
3 Coconuts or 3 Cans Coconut Milk/Cream (3 Cups 1st grade milk)
4 Tomatoes
1 Onion
1 Teaspoon Curry Powder
Salt and Pepper to taste

Chop the onion and purée the tomatoes. Boil the sea grass for 15 minutes. Drain the water and add the tomatoes, onions, salt and pepper, the curry powder and the coconut milk to the sea grass. Boil the mixture and let simmer for 20 minutes or until the sea grass is soft, make sure some sauce remains. Allow the sea grass to cool before serving 10 of your marafiki (Swahili for friends).

 

Chai (thee)
4 Cups Milk
1 Cup Sugar
3 Teaspoons Black Tea Leaves
¼ Teaspoon Cardamom
¼ Teaspoon Cinnamon
¼ Teaspoon Fennel
¼ Teaspoon Ginger
¼ Teaspoon Clove
1 Cup Water

Mix the water and the milk together and add the crushes cardamom, cinnamon, fennel, and ginger and let it boil for 5 minutes. Add the tea leaves and the sugar. Stir and bring to a boil. The minute the tea expands to the top of the pot take the pot off the heat. Strain and serve 5 of your friends.

3 commentaren

  1. Lauren
    13 januari 2016    

    Eigenlijk kun je alles met chapati’s eten, maar coconut sea grass zekersteweten inderdaad!

  2. marjan
    13 januari 2016    

    ga ik direct uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!