Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

“De regerende partij van Ethiopië heeft met 99% van de stemmen de verkiezingen gewonnen!”, vertelt Abel mij gespeeld vrolijk tijdens de lunch.

Yirg Alem 4Samen met mijn twee collega’s Abel en Daniel zit ik bij een leuk tentje te lunchen. Sommigen van jullie hebben de foto hierboven al voorbij zien komen: de vegetarische injera. Over het vegetarische gedeelte later meer. Daar ik er sterk over na zit te denken geen vlees en vis meer te eten (in ieder geval niet van dieren die tot een onmogelijk leven gedwongen worden, slechts omdat wij ze lekker vinden), vind ik vegetarische gerechten vaak ook veel kleurrijker en lekkerder.

Yirg Alem 4 (2)Wat mij tijdens deze lunch (en op de foto) naast de kleurrijke sauzen en groenten bovenop de injera opviel, was het streepje op de duim van Daniel. Hij is wezen stemmen en kreeg daarvoor deze markering. “Zo kunnen ze de oppositie herkennen” zegt Abel, “aan de streepjes-loze duimen van diegenen die niet zijn gaan stemmen”. Abel heeft geen streepje op zijn duim.

Yirg Alem 3Voor de zekerheid heb ik hun namen ook maar even veranderd. Toen Cardy en ik in Ethiopië voor het eerst op het internet gingen, waren we opgelucht dat we op onze site konden. Veel buitenlandse sites zijn vanuit Ethiopië namelijk niet toegankelijk. Kort geleden zijn er in Ethiopië een aantal bloggers en journalisten vrij gelaten, die de regering had opgesloten. Het hele verhaal ken ik niet, maar wel de reden dat ze zijn vrij gelaten: Obama komt op bezoek!

Margit

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!