Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

ShineDit is Shine, een van de moeders in het SOS Kinderdorp van Kumasi. Ze heeft momenteel tien kinderen bij haar wonen. Er zitten erg kwetsbare kinderen tussen, vertelt ze. Die zorg en liefde nodig hebben.

Naast haar rol als moeder, verzorgt ze momenteel ook de gasten in het guesthouse op het terrein van het kinderdorp. Dat zijn momenteel Magdalena, Ahmed en ik. Tussen de maaltijden door, vraagt ze mij wat ik voor de volgende maaltijd wil eten.

“Some people cannot eat our food, their stomach will hurt”, dus vraagt ze iedereen die hier verblijft wat ze willen eten.

Shine and me

“If you don’t ask, you don’t learn. One time, someone asked me to prepare him meatballs. I had never made them before, so I called a friend to ask how to prepare them. She told me: Just like fishballs!”

“So I prepared the meatballs, and they liked it!”, vertelt ze mij terwijl we samen pompoen klaar maken. Dat had ze ook nog niet eerder bereid, dus vroeg ze mij om het haar te leren. Volgende week leert zij mij om Fufu klaar te maken.

Margit

6 commentaren

 1. Olivier
  27 mei 2015    

  Hi zusje. Hoe gaat het? Vast lekker eten daar of niet? xx

  • 28 mei 2015    

   Broer!
   Het gaat goed! Bij vlagen erg rustig, bij vlagen erg druk. Gisteren hebben we tot in de avond in een klein dorpje in de buurt van Asiakwa vrouwen gescreend voor baarmoederhalskanker. Zit nu in de auto terug naar Kumasi (hoera! ik heb ergens een beetje internet op kunnen vangen onderweg!) waar ik mijn laatste week in Ghana verblijf.
   Heel veel liefs!!!
   xm.

 2. Henk
  27 mei 2015    

  Lieve dochter,
  van harte met je verjaardag Al weer (of nog maar?) 26!
  Liefs
  hvj
  Henk en Marjan

  • 28 mei 2015    

   Hoi pap (& mam),
   Je was de aller aller eerste!
   Vandaag hard gewerkt, als ik zo weer in het guesthouse ben ga ik de kadootjes die jullie mee hebben gevgeven open maken :).
   Er is meerdere malen voor me gezongen en ik heb stroopwafels gegeten met het Female Cancer Foundation team in Asiakwa. Ik ben een zeer tevreden mens.
   Veel liefs terug!
   xm.

 3. Lies Pol
  28 mei 2015    

  lieve Margit, Nu al mooi al deze kleine verhalen. Je klinkt al zo ingeburgerd. Van harte, ik hoop dat je nog beter kookt als je weer terug komt. Geniet van je jarig zijn.
  dikke kus Lies

  • 28 mei 2015    

   Liefste Lies,
   Dank dank dank!
   Leuk dat je de verhalen mooi vindt, ik doe mijn best :). Hoop jullie zo een beetje mee te kunnen nemen in het leven hier…
   Veel liefs!
   Margit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!