Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Tiwi 10Relaties, wat dit woord bij mij oproept:

Alles is relatie en hoe je je daartoe verhoudt. Dus sta je permanent in relatie tot jezelf, je medemens, je dieren, je omgeving, de wereld.
Voortdurend aan verandering en onderzoek onderhevig probeer je een balans te vinden in deze relaties. Steeds wordt de vraag opgeroepen wat deze interactie met je doet, wat je er van vindt, wat jouw reactie hierop is.

Via relaties leef je en leer je over jezelf  en de anderen.
Een mens is een sociaal wezen, heeft een ander nodig om zichzelf te leren kennen en zichzelf te worden. Dit is geen statisch proces maar beweegt, verandert, doet pijn, geeft plezier, roept vragen op.

Mensen die verliefd worden op elkaar schijnen voor 75% op elkaar te lijken (herkenning van veelal onbewuste eigenschappen en ervaringen?), volgens een onderzoek. Je voelt je het meest aangetrokken tot degene bij wie je de voor jou belangrijkste emotionele basispatronen herkent. Als het goed is, kan een relatie een veilige oefenplek bieden om jezelf te ontwikkelen. Een kind doet dit al bij haar/zijn ouders.

Er zit wel een spanningsveld in deze interactie met anderen omdat belangen en behoeften met elkaar kunnen botsen. Want hoe bewust onbekwaam ben jij en de ander als het om angst en pijn gaat? Hoe eerlijk durf je te zijn en kan je zijn als je jouw ellende projecteert op je partner, moeder, vader etc? En hoe reageer je daarop vanuit een bezeerd hart?

In relaties met anderen wordt mijn geweten, mijn innerlijk compas verfijnd, getoetst, bijgesteld. Zo weet ik weer even voor mijzelf of ik nog op koers lig.
Wie heeft ook al weer geschreven dat een geluid dat niet gehoord wordt, dus niet bestaat?
Mijn overtuiging is dat ieder mens in haar diepste wezen niet alleen wil zijn en verlangt naar betekenisvolle relaties met medemensen.
Het gaat allemaal over liefde.

Marjan

Dit was een inzending van Marjan voor de Tien geboden, thema Relaties. Anderen schreven met betrekking tot dit thema over hoe je alleen een goede relatie met een ander kunt hebben wanneer je een goede relatie met jezelf hebt, over relaties als contact in het nu, hoe de ervaring van (gebrek aan) tijd relaties kan beïnvloeden, hoe relaties een verrijking zij van het persoonlijke leven en relaties als een interactie tussen organismen. Mee doen of alle inzendingen per mail ontvangen? Links bovenin de site kun je je e-mailadres achter laten!

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!