Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Addis Ababa 15 -
Nu

Wat is jouw definitie van relaties (wat betekenen relaties voor jou)?

Relaties betekenen voor mij in verbinding met elkaar staan. Relaties voegen op deze manier een extra dimensie van vreugde en geluk toe aan je leven. Voor mij zijn relaties niet bedoeld om een leegte in mezelf op te vullen en er afhankelijk van te zijn. Pas als ik in verbinding sta met mezelf kan ik de verbinding maken met anderen. Concreet maak ik verbinding met mezelf door te kijken wat van binnen echt goed aan voelt en dat te volgen. Dit probeer ik in relaties toe te passen.

Wat merk je in het dagelijks leven van relaties?

De relaties die ik met mensen om me heen heb zou je kunnen opdelen in diverse domeinen:

Thuis & familie domein: Dit zijn de mensen die ik niet zelf heb gekozen in mijn leven. Alleen via een bloedlijn ben je met elkaar geconnected. Doordat het zo gewoon is om deze mensen dagelijks of maandelijks te zien is het belangrijk dat je de waardering voor hen in je leven niet vergeet. Of ik ze zelf ook zou hebben uitgekozen als het geen familie was, bij heel veel mensen vermoed ik dat van niet.

Publieke en rationele omgang: Dit zijn mijn klasgenoten op mijn school. Ik zie hen wekelijks. Allemaal zitten we daar om onze studie te halen. Daarnaast ga je op een normale manier om met mensen die je in het openbare leven tegen komt.

Virtuele media: Met enkele mensen van mijn reizen heb ik nog wekelijks contact via de whatsapp. Facebook begint steeds minder belangrijk te worden. Een virtueel leven is geen echt leven voor mij. Het is tijdelijk leuk, maar geeft je geen echte voldoening.

Mensen waarmee ik het liefst mee om ga: Mensen waarvan je weet dat het goed zit ook al laat je een tijdje niets van je horen. Je weet dat je in de ander zijn hart zit. En dat je alles kan zeggen. Het enige wat ik kan zeggen is dat je gevoel bij die mensen klopt. Het contact voelt heel open aan. Je hebt respect voor een ander. Als die op het laatste moment toch niet wil afspreken dan is dat prima. Je zou kunnen zeggen dat het met deze mensen stroomt en dat je jezelf bij hen mag zijn. Sommige van deze mensen spreek ik face to face wekelijks en andere app ik om de dag regelmatig. Een van de kenmerken die ik voel is dat je het gewoon fijn vindt om bij deze mensen te zijn. Het gaat vanzelf. Omdat jij niets van hen nodig hebt en zij niet van jou.

Hoe bewust ga je met relaties om, kun je hier een voorbeeld van geven?

Een hele lange tijd waren relaties in de breedste zin voor mij op de ratio gebaseerd. Ik ben altijd een einzelgänger geweest. Sinds ik enkele jaren bezig ben met persoonlijke ontwikkeling merk ik steeds meer dat ik mensen ontmoet die op gevoelsniveau bij me passen. In eerste instantie probeerde ik tot enkele weken geleden nog de controle vast te houden door bijvoorbeeld op een lijstje te schrijven dat ik aan bepaalde relaties moet denken. Ik merk dat het met de mensen waarvan je voelt dat het goed zit als vanzelf gaat en daar is dat allemaal niet voor nodig. VB: Vaak heb je bepaalde ideeën in je hoofd over hoe iemand is of zou moeten zijn. Wanneer ik voel dat het goed is tussen mij en die persoon en ik ben me bewust van dingen die in mijn hoofd mij meer gesloten laten zijn naar die persoon uit ik ze. Dit werkt ontzettend bevrijdend als de andere persoon het allemaal niet persoonlijk opvat.

Zijn je ideeën rondom relaties door de tijd heen veranderd?

Ja. Vroeger had ik het idee dat ik zou moeten trouwen met iemand en dat je als man geen vriendinnen kan hebben zonder er iets van te willen op seksueel gebied. Daar ben ik nu anders over gaan denken. Ook dat het geluk in relaties te vinden is een idee dat veranderd is. De hoeveelheid zelfliefde voor jezelf kan je uitdragen naar anderen. Wat je niet hebt kan je ook niet uitdragen. Op dit moment komt de relatie met mezelf steeds meer op de eerste plaats, dit was eerst niet zo. Het op de eerste plaats zetten van mezelf is niet vanuit een egoïstisch oogpunt, maar omdat ik weet dat ik alleen mezelf gelukkig kan maken wanneer ik bij mezelf blijf. Wanneer ik dat doe is dat beter voor iedereen in mijn omgeving.

 

Utopie

Zou je hier meer of minder van willen, en waarom?

Van relaties die op het hart zijn gebaseerd zou ik meer willen. De reden hiervoor is omdat je dan vanuit vrijheid en liefde een andere persoon tegemoet treed en niet vanuit een needyness die uit het ego komt. Uiteindelijk geeft het meer voldoening wanneer liefde vrij kan stromen en niet als binnen de persoonlijke beperkingen van een individu blijft vallen als ik voor mezelf spreek. Buiten deze beperkingen is er namelijk een overvloed aan onvoorwaardelijke liefde.

 

Hoe zien relaties er in jouw utopie, in het dagelijks leven uit?

Het merendeel van mijn relaties zijn dan gebaseerd op het gevoel dat het klopt tussen jou en die andere persoon. Vanuit de vrijheid zoek je andere mensen waarvan je houdt weer op. Niet omdat je iets van hun wil, maar omdat het goed voelt vanuit zichzelf. Het is niet meer iets waar je over na denkt. Het gaat volledig vanuit zichzelf. Als je van iemand houdt denk je ook niet na over hoeveel je van iemand houdt, je weet gewoon dat het zo is en vandaar uit handel je. Op deze manier wil ik ook t.o.v. mijn relaties staan in mijn utopie. T.o.v. andere mensen die in de andere domeinen zitten dan ‘mensen waarmee ik het liefst mee om ga’ kan ik alleen maar mijn eigen waarheid spreken. En vanuit compassie naast en met hen om gaan.

 

Wat houdt jou tegen om jouw utopie te vervullen?

Alleen een gedachte. En een gedachte is maar een gedachte. Dus eigenlijk staat er helemaal niets in de weg. Het komt allemaal vanzelf. Het vertrouwen is er en op het juiste moment zal de actie er ook zijn. Als je het over laat aan het leven zelf in volle overgave komt het met de vervulling van de utopie ook goed.

Leefregel

Als je nu en utopie bij elkaar brengt, wat zou dan een haalbare leefregel zijn?

Een haalbare leefregel met betrekking tot relaties begint als eerste met de relatie t.o.v. jezelf. Een mogelijkheid zou dus zijn: Maak eerst verbinding met jezelf en van daar uit met anderen.

De kern waar het om draait is: Heb jezelf lief. Heb anderen lief. Dit is eigenlijk één en hetzelfde als je er van uit gaat dat we geen afgescheiden individuen zijn.

Zodra je er een doel van maakt om iets te behalen forceer je dingen. Wanneer je in alle ontspannenheid een regel volgt en het resultaat los laat komt de rest vanzelf.

Wat is jouw aanbeveling wat betreft relaties?

Blijf bij jezelf en keer daar constant weer naar terug hoe vaak je ook mag afdwalen.

Neem dit niet van mij aan omdat ik het zeg, maar onderzoek het voor jezelf als je daar van binnen uit een verlangen toe voelt.

Dit was een anonieme inzending voor de tien geboden, thema relaties.
Gisteren hebben we Margit haar bevindingen geplaatst en morgen plaatsen we nog een inzending! 

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!