Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Trein 4
Verbinden. Dat is voor mij de essentie van een relatie. Wat ik daarom ook erg mooi vind aan de Ethiopische cultuur is dat wanneer je iemand tegenkomt, bekend of onbekend, het kan gebeuren dat je vijf minuten hand in hand een gesprek hebt. Het gesprek mag dan misschien nietszeggend zijn maar er is heel bewust contact geweest.

Voor dit thema zijn Margit en ik in de Cupcake Delights gaan zitten. Hier hebben ze heerlijke pasta en de beste worteltjestaart. Dus de ideale plek voor ons. Terwijl we aan het thema begonnen bedacht ik mij wat ik tegen Margit zei toen we voor dit thema als eerste thema kozen. “Het is een thema waar iedereen wat mee heeft maar niet gevoelig ligt”. Fout! Juist ikzelf heb moeite met dit thema. Daar had ik even niet bij stil gestaan. Maar nu we eraan begonnen zijn voel ik de weerstand.

Minimaal contact met mijn familie en, ik weet dat ik niet de enige ben, moeite met het onderhouden van vriendschappen wanneer ze niet in mijn dagelijks leven verweven zijn. Dat zorgt bij mijzelf voor een falend gevoel. Ik doe namelijk niet zoals het hoort. Maar goed, hoe hoort het eigenlijk? Het is meer een druk die ik op mijzelf leg dan een druk die op mij gelegd wordt.

Ik denk niet in de traditionele vormen van familie, vrienden en kennissen. Als er iemand in de buurt is die ik graag mag dan zet ik die in het zonnetje. In het dagelijks leven bescheidener dan op mijn werk. Ik vind het belangrijk dat mensen zien dat ze gezien worden en dat ze gezien mogen worden. Dat mensen voelen dat ze mogen genieten en hoeveel je kunt doen door simpel de tijd te nemen. Zeker wanneer ik ze bedien.

Aan mijzelf merk ik hoe fijn het is wanneer, als ik minder lekker in mijn vel zit iemand anders die sleur eruit kan halen. Juist door de focus te verleggen. Als dat gebeurt dan valt het leven ineens weer enorm mee. Dat probeer ik ook in het dagelijks leven te doen. Mensen bewust aankijken, even uit hun ritme halen, zodat ze in het moment zijn. Net als dat handje vasthouden, alleen dan minder fysiek.

Mijn grote droom is een eigen bar. Een buurthuis bar. Een plek waar je geholpen wordt om in het moment te zijn. Een plek waar het normaal is om hulp te vragen en een plek waar je deelt. Oftewel. Een plek waar je relaties aangaat.

Hier draait het om mijn leefregel: Contact in het nu.

Cardy.

Wil je meer weten over het hoe en waarom rond de tien geboden? Of het thema relaties? Margit heeft haar visie afgelopen week gepost en we hebben twee inzendingen geplaatst: Gevoelsniveau en Interactie tussen twee organismen.

1 commentaar

  1. Lauren
    19 januari 2016    

    Mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!