Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Afrikaartje - bewerktMaar waarom Afrika?

Eerlijk gezegd weet ik dit niet zo goed. Op twintigjarige leeftijd raakte ik plots gefascineerd door het idee dat Afrika zo dichtbij ligt, maar zo ver weg lijkt. Het enige dat ik van dit continent af wist was dat het “zwart” en “arm” was, wij “wit” en “rijk”.

Hoe kon een groep mensen die zo dichtbij ons woont, zo van ons verschillen? Of, viel het wel mee met de verschillen?

Sinds die vraag zich in mijn gedachten genesteld heeft, ben ik naar Kameroen, Malawi en Oeganda gereisd. Deze reizen hebben alleen maar geleid tot des te meer vragen. In de eerste instantie dacht ik dat de verschillen tussen Afrika en thuis voornamelijk zo groot leken, doordat ze buiten mijn referentiekader vielen. Je kunt niet kennen wat je niet kent, dus alles wat buiten mijn referentiekader viel was nieuw en haast per definitie anders. Zoals Afrika en Afrikanen*.

Maar naarmate ik meer van het leven in deze landen leerde kennen, hoe groter mijn referentiekader werd, hoe meer ik ontdekte dat mijn vragen niet persé meer vragen over Afrika, de Afrikaanse cultuur of de Afrikaanse mensen waren. Maar juist vragen over mijn eigen cultuur en mijn eigen leven.

En dit is precies waarom ik mij zo aangetrokken voel tot Afrika. Afrika betekent voor mij een nieuw referentiekader, van waaruit ik ruimer naar mijn eigen leven kan kijken.

Margit

 

* P.s. Ik ben mij ervan bewust dat Afrika een continent is en niet een land, en ‘de Afrikanen’ dus ook niet bestaat. Het schrijft wel makkelijker.

Ben je zelf eens in een ander land of op een ander continent geweest en met veel vragen terug gekomen? Over de andere of je eigen cultuur? Of heb je vragen over dit stuk? Plaats je reactie hieronder en ik zal zo snel mogelijk reageren!

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!