Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates


Johannesburg vakantieGoed nieuws en slecht nieuws! Om met het slechte te beginnen, afgelopen zondag zijn wij vertrokken bij Ama-Amanzi. De lodge waar wij zes weken gewerkt hebben als “het management koppel”.

Het waren voor ons geen makkelijke weken, er is tweemaal de bliksem ingeslagen. Nagenoeg alle apparaten zijn een keer kapot gegaan en we hadden de verantwoordelijkheid over het terrein en de gasten. Tegelijkertijd werkten we keihard om het juiste niveau voor de gasten te behalen en werkte Margit par-time voor FCF. De gasten zullen niet het gevoel hebben gehad dat we hier veel moeite voor moesten doen maar achter de schermen kostte dit wel degelijk veel energie. Te veel energie, waardoor het in plaats van makkelijker steeds moeilijker werd.


Ama Amanzi 1 -

Met name de laatste twee weken kregen we sterk het gevoel dat wij niet de Ama-Amanzi standaard konden geven. Aangezien het een andere benadering en standaard is dan degene die wij hanteren is dit harder en anders werken. Tegelijkertijd werden wij niet gezelliger voor elkaar waarop we afgelopen week veel gesprekken hebben gevoerd. Als we niet het juiste kunnen brengen voor de lodge en er zelf geen plezier meer uithalen, wat is dan de reden dat we hier zijn ? De verantwoordelijkheid die we hebben aangenomen! Dat was voor ons dan ook de grootste worsteling, we hadden immers afgesproken om 2,5 maand te blijven. En nu laten we de eigenaresse toch ook in de steek. Absoluut geen lekker gevoel.

Als we die verantwoordelijkheid verder uitpluizen dan komen we uit op drie onderdelen. De verantwoordelijkheid naar de lodge, de verantwoordelijkheid naar de eigenaresse en de verantwoordelijkheid naar ons zelf. En op alle drie de fronten konden we niet brengen wat er nodig was. En dat is heel jammer en ook best een teleurstelling maar ook een leerzame ervaring. We hebben voor onszelf wel de juiste keuze gemaakt.

Onze conclusie is dan ook dat we vooraf en tijdens het proces een verkeerde inschatting hebben gemaakt maar dat we de verantwoordelijkheid voor onszelf hebben genomen door de samenwerking te beëindigen.

Het goede nieuws vloeit hieruit voort. We hebben, per ongeluk, vier weken vakantie in Zuid-Afrika! Op dit moment verblijven we, via Airbnb, een paar dagen in Pretoria om bij te komen. Zo kan Margit zich even focussen op wat belangrijke onderdelen binnen haar werk en kunnen we de Afrikerst kaartjes afmaken en posten! Dan blijven er drie effectieve weken over. Dus… Iemand een goed idee wat we kunnen gaan doen?!

Cardy

7 commentaren

 1. Ryanne
  25 november 2015    

  Sowieso naar de Garden Route (Port Elizabeth – Kaapstad).
  Verder is Clarence leuk en dan meteen Lesotho.
  En ik had altijd nog naar God’s Window willen gaan.
  http://www.bazbus.com is goede, makkelijke en relatief goedkope manier om te reizen langs hostels (a 10 e p dag), kaartjes voor de bus zijn duurder maar dat is dan onbeperkt voor een bepaalde periode tussen 2 steden en ze halen je op en zetten ze je af bij elk aangegeven hostel als je ze smst de dag van tevoren . Verder is Intercape een veilige busmaatschappij waarmee je voor 30 euro een heel eind kwam (ik ging voor die prijs van Bloemfontein naar Port Elizabeth in een nachtbus met stewardess en luxe ligstoelen). En ze hebben het legendarische ‘Arrive Alive’ logo hahaha, niet onbelangrijk 😉

  x

  • Cardy
   25 november 2015    

   Baia dankie! Een paar van die “spots” hebben we ook via anderen getipt gekregen. We gaan alles even rustig doornemen. We hebben zelfs als optie om een auto te huren en tent te kopen!!

 2. Jeanette
  25 november 2015    

  Hey Cardy!
  Wat een volwassen beslissing en geniet van jullie welverdiende vakantie dan!
  En pas goed op elkaar en hoop je snel weer is terug te zien in Groningen!
  kus Jeanette

  • Cardy
   25 november 2015    

   Hey Jeanette!!
   We plaatsen het inderdaad maar onder het kopje “volwassen beslissingen” haha
   Als wij weer in Groningen zijn dan gaan we weer heel lekker dansen!
   Dikke knuffel

 3. Jons
  27 november 2015    

  Beste Cardy,

  Je bent een gastheer. Laat je niet door een tegenslag demotiveren, je bent er ontzettend goed in. Dus, kijk wanneer je hier weer klaar voor bent of je nog een kans kunt vinden om een lodge te runnen. Heb vertrouwen in wat je kan dude!

  Jons

 4. 12 december 2015    

  Hoi beste grote mensen,

  Elk nadeel ” hep zo z’n voordeel.” . Spannende avonturen hoor, jullie worden titanen van het leven.
  Ben benieuwd naar jullie verhalen,
  Was gewoon even een berichtje, groetjes ut Grunn, ciao David & Tannyta

  • 13 december 2015    

   Lieve oom en tante!
   Wat leuk dat jullie even kwamen kijken op de site. We maken veel mee inderdaad, honderden ervaringen rijker.
   Alle verhalen en foto’s nemen we mee terug naar Groningen!
   Liefs,
   Margit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!