Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Tien geboden: Opvoeding

Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil. De komende maand en maanden komt de lente langzaam door. Een eigenwijze en onstabiele periode. Een goed moment om over opvoeding na te denken!

Injera fabriek Opvoeding

Hieronder vind je een paar vragen die je kunt gebruiken bij het nadenken maar schroom niet om ruw materiaal wat je vind op te sturen! Alle input is welkom, lees je dus een interessant artikel, zie je een tof filmpje of ken je een opvoedingsexpert aarzel dan niet en breng ons op de hoogte.

Mailen mag naar: post@hetgrotemensenleven.nl

Meer weten over de Tien geboden?
Fijne maart!

Cardy & Margit

 

Op welke momenten voed jij op en op welke momenten wordt je opgevoed?

Waar liggen welke verantwoordelijkheden binnen de opvoeding volgens jou?

Wat is de grootste valkuil in het opvoeden?

Welke leefregel hanteer jij bij opvoeding?

1 commentaar

 1. Henk
  22 maart 2016    

  Waarden en normen
  Goed lijkt mij een opvoeding die de waarde centraal stelt maar volop ruimte geeft er zelf een eigen norm voor te ontwikkelen.

  Waarde: je zult wat van je leven maken.

  Kijk om je heen om te zien hoe verschillend mensen deze waarde normeren. Er zijn er die ‘betaald sporter’ of ‘top specialist’ definiëren als de hoogste norm voor betekenisvol leven. Een ander gaat naar l’Afrique om zijn eigen bronnen van afstand te onderzoeken.

  Buiten de waarden-gemeenschap van je groep stappen mag leiden tot een gerechtvaardigd buitengesloten worden. Een eigen norm stellen aan die waarden verdient nieuwsgierig onderzoek naar de betekenis ervan door de ander.

  Is dit een kapstokje om naar opvoeding te kijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!