Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Opvoeding inzending: Waarden of normen

Mphunzi Church 6Waarden en normen

Goed lijkt mij een opvoeding die de waarde centraal stelt maar volop ruimte geeft er zelf een eigen norm voor te ontwikkelen.

Waarde: je zult wat van je leven maken.

Kijk om je heen om te zien hoe verschillend mensen deze waarde normeren. Er zijn er die ‘betaald sporter’ of ‘top specialist’ definiëren als de hoogste norm voor betekenisvol leven. Een ander gaat naar l’Afrique om zijn eigen bronnen van afstand te onderzoeken.

Buiten de waarden-gemeenschap van je groep stappen mag leiden tot een gerechtvaardigd buitengesloten worden. Een eigen norm stellen aan die waarden verdient nieuwsgierig onderzoek naar de betekenis ervan door de ander.

Is dit een kapstokje om naar opvoeding te kijken?

 

Dit is een inzending van Henk voor de Tien geboden, het thema Opvoeding. Eerder plaatsten we al een gedicht over opvoeding, een inzending van Theo (pseudoniem) en de inzending van Elisabeth over “voeden” “opdat”. Meer weten of mee doen? Hier kun je meer lezen over het hoe en wat van de Tien geboden en als je alle inzendingen in je mail wilt vangen, kun je je e-mail adres links bovenin op onze site achterlaten.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!