Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Opvoeding inzending: “voeden” “opdat”

ChikwawaLieve Twee,

Al hetgeen bij jullie twee eerder ingebrachte thema’s “opwelde” uit bronnen en ervaringen daarvan, is voor mij van belang bij dit derde thema: Opvoeding. Daarnaast een inhuizend thema: opvoeden.

In die volgorde zal ook wel richting zitten. We voeden denk ik op, op onder meer een basis van wat wij zelf als opvoeding kregen, ervoeren..

Onder meer, want aan wie een ieder van ons is, en verder aan het worden is, ligt (vermoed ik) een heel spectrum van mogelijke toevoegingen en inkleuringen gekoppeld ( een beetje zoals bij de prachtigste Afrikaanse stofjes..).

Voor mij zit in het begrip opvoeden de betekenis dat het om een proces van bezijden gaat: “voeden” “opdat“ … iemand zijn eigen zelfstandigheid kan aangaan, in relatie met diens omgeving.

Opvoeding, of je dat aan het uitvoeren bent of er op terugblikt, zou naar mijn idee aan zo’n kwaliteit tegen het licht gehouden mogen worden. Van bezijden, intentioneel voedende krachten aanreiken. Voedend impliceert dan liefdevol samengesteld, ten bate van. Dat impliceert dan weer dat er oog/bewustzijn/besef is over wat ”ten bate” is voor diegene, op dat moment.

Een welhaast niet te overziene taak .. voor een mensenkind.. aan een ander mensenkind..

Een weg vol valkuilen met onopgevoede, vaak nog behoeftige ego’s, die wij nog mee laten lopen, niet of nog slechts ten dele ontmaskerd hebben. Voor wat mijn deelname betreft, realiseer ik me dat dat deel van mijn scenario is..

Mijn verantwoordelijkheid en mijn verlangen om de mooiste, de meest bedoelde uitvouwing van opvoeden voort te kunnen brengen, als ook te ontvangen, blijft echter wel overeind , en ik denk dat daartoe ik alleen mijn intentie en mijn aanspreekbaarheid aan kan bieden.

Mijn leefregel betreffende opvoeding speelt zich af op dat gebied: ”levenslang bewustzijn hebben over het belang van aandachtig zijn voor wat voor wie voedend kan zijn, of is, op alle aspecten van levensbehoeften”.

Dank jullie! Voor het opnieuw bewust helpen maken!

 

Dit is een inzending van Elisabeth voor de Tien geboden, het thema Opvoeding. Eerder plaatsten we al een gedicht over opvoeding. Meer weten of mee doen? Hier kun je meer lezen over het hoe en wat van de Tien geboden en als je alle inzendingen in je mail wilt vangen, kun je je e-mail adres links bovenin op onze site achterlaten.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!