Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Opvoeding inzending: Het is alsof ik nu mijn eigen opvoeder ben

Mphunzi Church 1Op welke momenten voed jij op en op welke momenten word je opgevoed?

Wanneer ik met mijn neefje samen ben zijn er momenten van opvoeding. Deze momenten hebben voornamelijk betrekking op eigen veiligheid en overschrijdend gedrag t.o.v. andere mensen. Omdat ik ouder ben, geef ik een voorbeeld af van wat wel en niet kan. Wanneer ik van bepaalde dingen die hij doet niets zou zeggen, is het voor een kind moeilijker te bepalen wat de grens is van wat wel en niet kan.

Ik word zelf opgevoed in de zin dat ik bepaalde inzichten krijg die ik eerst niet had. Deze inzichten kunnen opeens bij mij naar binnen komen en zijn niet meer afhankelijk van ouderlijk gezag. Het is alsof ik nu mijn eigen opvoeder ben. Het geweten in mijn hoofd vertelt me of ik iets wel of niet kan maken.

 

Waar liggen welke verantwoordelijkheden binnen de opvoeding volgens jou?

De basis van de opvoeding ligt bij de ouders. School, vrienden en omgeving hebben hier invloed op maar zijn niet het belangrijkste. Zodra er een goed fundament is gelegd, wijst het leven door bijschaving en ervaring je de weg die je moet gaan.. Ouders kunnen na het fundament in de jonge jaren een sturende richting aannemen als de kinderen wat ouder zijn geworden.

Voor ouders is het belangrijk om verwachtingen die ze over hun kinderen hebben los te laten. Het is aan kinderen zelf in welke richting zij zich willen ontwikkelen. Bij het ontwikkelen van hobby’s moet geen dwang om de hoek komen kijken.

Als ouder is het denk ik belangrijk om van te voren na te denken over hoe je zelf in het leven staat en wat je jouw kinderen mee wil geven voor de toekomst.

 

Wat is de grootste valkuil in het opvoeden?

Dat je kinderen te klein houdt waardoor ze zich mogelijk te weinig ontwikkelen. De opvoeding vindt dan teveel vanuit angst plaats. Dit is zonde van het potentieel die een kind in zich heeft.

Een andere valkuil is dat men kinderen juist teveel ruimte geeft, waardoor ze los slaan en de omgeving hen corrigeert. Duidelijk grenzen aangeven is belangrijk.

 

Welke leefregel hanteer jij bij opvoeding?

Probeer zoveel als mogelijk is de natuurlijke nieuwsgierigheid die een kind heeft aan te moedigen!

 

Dit is een inzending van Theo (pseudoniem) voor de Tien geboden, het thema Opvoeding. Eerder plaatsten we al een gedicht over opvoeding en de inzending van Elisabeth over “voeden” “opdat”. Meer weten of mee doen? Hier kun je meer lezen over het hoe en wat van de Tien geboden en als je alle inzendingen in je mail wilt vangen, kun je je e-mail adres links bovenin op onze site achterlaten.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!