Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Als basisarts op ontdekkingsreis door Afrika25 jaar oud voelt als een mooie leeftijd om het grote mensen leven te beginnen.

Immers is dit het jaar waarin ik mijn eerste grote mensen baan heb gekregen, afgestudeerd ben als basisarts, ben gaan samen wonen, voor het eerst in mijn leven (een beetje) filosofie ben gaan studeren en waarin ik ga emigreren. Genoeg grote mensen dingen.

Maar vooral voelt het als het jaar waarin er een overgang plaatsvindt van het ene leven naar het volgende. Het ene leven, het leven tot nu toe, is het leven dat als het ware als vanzelfsprekend voortvloeide uit de startplek van mijn leven. Dat wil zeggen, het was een logisch vervolg op waar ik geboren ben en de omgeving waarin ik opgroeide, naar school ging, studeerde, enzovoorts.

Het andere leven ligt voor me.

En dit leven, ik noem het mijn grote mensen leven, hoeft niet per se ‘een logische vervolg op’ te zijn. Althans, niet als vanzelfsprekend. Het is namelijk het leven waarin ik de mogelijkheid heb om deze bewust vorm te geven. Ik hoef niet klakkeloos het plaatje dat mij wordt aangeboden over te nemen, maar ik kan mijn leven zelf vorm geven. Door de waarden waarop mijn leven tot nu toe gebaseerd is te bekijken, te toetsen, aan te passen, te verwerpen of juist niet, door ze bewust te kiezen.

De reden dat ik dit vormgeven van start ga met een ontdekkingsreis, is omdat ik wil uitzoeken welke waarden er nog meer bestaan dan de waarden die ik ken (zie Het hoge woord is eruit: Afrika). Het is een poging om mij los te maken van het plaatje dat ik ken vanuit mijn leven tot nu toe, om mij vervolgens te kunnen verbinden met de waarden die ik waardevol vind, die de vorm kunnen geven aan de inhoud van mijn grote mensen leven. Niet omdat ik per se iets anders wil, maar omdat ik de waarden en plaatjes die ik ken niet klakkeloos over wil nemen maar deze bewust wil kiezen zodat ze overeenstemmen met de persoon die ik wil worden.

Margit

 

Wat betekent voor jou ‘Het grote mensen leven’? Ben je momenteel bezig met het grote mensen leven, of juist niet?

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!