Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Entabeni 1 -Wauw! Dit hadden we een maand geleden nooit gedacht. Dat we in de bush van Zuid-Afrika zouden zitten om te zorgen voor een Lodge, gasten en twee honden. 2,5 hectare land hebben we onder ons beheer. We zorgen er samen met Jeanah (spreek uit als Gina) en Pietrus (spreek uit als Piet) voor dat alles er mooi bij staat en de gasten het naar hun zin hebben. Jeanah zorgt dat alles blinkt, Piet voorkomt dat er iets kraakt, Margit is aan het kokkerellen en ik geef de gasten een aai over de bol. Heerlijk!

Ama Amanzi 12 -

Dit zijn trouwens Storm en India. Storm is wat groter, mannelijker en dommer. India is wat kleiner, vrouwelijker en zachter. Ze zitten met z’n tweeën aan een lijn vast. Dit is zodat ze niet zo makkelijk weg kunnen lopen, ze komen zo meestal niet verder dan honderd meter zonder hulp. Dan zitten ze om een boom geknoopt.

Afgelopen week hebben we ook onze eerste gasten gehad. Twee verschillende stellen, een uit Nederland en een uit Johannesburg (Zuid-Afrika). Dat was heerlijk! Ik mis het werken en eigenlijk vooral het in de watten leggen van gasten soms echt. Daar was afgelopen week dus volop de ruimte voor. Het leuke aan een nieuwe locatie is dat we allerlei nieuwe gebruiken en “lijstjes” af moeten werken. Als er bijvoorbeeld nieuwe gasten arriveren dan bellen ze (als het goed is) als ze in Vaalwater zijn. Dan hebben wij een half uur om ze te verwelkomen bij het hek. Meer hierover binnenkort!

Ama Amanzi 1 -Wat we al wel kwijt kunnen is onze eerste “uitdaging”. In de buurt is een self-drive wildpark waar veel gasten van de Lodge naar toe gaan. Zo ook onze eerste gasten. Het self-drive houdt in dat gasten zelf naar het park rijden om daar over te stappen op een safari jeep met guide. Ze krijgen dan van ons een lunchbox en routebeschrijving mee. Onze gasten vonden dit best spannend, vooral omdat ze dan in het donker terug moesten rijden. Volkomen begrijpelijk. Het is alleen nooit zover gekomen. Ze kwamen niet uit de route beschrijving en zijn dus, zonder bij het park gekomen te zijn, eerder teruggekomen. Heel jammer! Voor hen omdat ze deze ervaring moesten missen en voor ons omdat het onze (eerste) gasten waren. Die wens je natuurlijk het allerbeste toe.

Maar goed, toen ze terug kwamen hebben we ze lekker in de watten gelegd. Een bijna vegetarische Braai gehouden naast het zwembad. Met de verlichting in het zwembad (blauw) en de kleuren van het vuur (rood) heeft dit voor hun waarschijnlijk nog hele mooie foto’s opgeleverd. Gelukkig hebben ze nog een aantal wildparken op de planning staan en zullen ze dus nog genoeg zien. En, om Johan Cruijff te quoten, “ieder nadeel heb zijn voordeel”. We moesten de route testen!

Entabeni 4 -Mijn eerste safari

Een van de taken van Piet is het bijhouden van de paden. Die zijn heel belangrijk want als het gras te hoog groeit zie je niet goed waar je loopt. En aangezien hier een breed scala aan slangen zit is het belangrijk dat je goed kijkt waar je loopt. Niet dat je elke vierkante centimeter af moet zoeken maar je moet er wel bewust van zijn. We zijn nu drie verschillende slangen tegen gekomen en eigenlijk waren ze sneller weg dan dat we ze konden zien. We zijn absoluut (nog) geen slangen experts maar wat we wel weten is dat we moeten voorkomen dat een slang zich bedreigd voelt, net als elk ander dier eigenlijk. Dus geen onverwachte bewegingen en rustig de andere kant of achteruit lopen en er zou niets aan de hand moeten zijn.

Buiten slangen loopt hier nog van alles “per ongeluk” rondt. Officieel zijn hier namelijk geen dieren maar als je goed kijkt dan vind je Kudu’s, Parelhoenders en Stekelvarkens! Afgelopen week hebben we ze alle drie gezien! Net als wrattenzwijnen, steenbokkies en een hele hoop kevers en vogels. Hierover volgen nog wel berichtjes met wat mooie foto’s, niet van alles want foto’s maken van wild is best een uitdaging.

Ama Amanzi 3 -We krijgen veel vragen hoe het nu zit met het werk van Margit. Dit combineert ze met het werken op de lodge. Ze heeft momenteel een parttime contract voor twee (uiterst) flexibele dagen in de week. Ideaal dus!

Dit was even een samenvatting van onze week het meeste zal binnenkort worden toegelicht.

Fijne dag en groetjes van ons!

Cardy

2 commentaren

  1. Ryanne
    30 oktober 2015    

    Klinkt leuk allemaal! 1 ding…..vegetarische braai? Die 2 woorden in 1 zin klinkt als vloeken in de kerk 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!