Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

We cultivate minds

De reden dat we vertrokken zijn uit Nederland is ondertussen wel duidelijk; opzoek naar andere normen, waarden en paden. Om alles wat we tegen komen samen te brengen zouden we het allebei heel tof vinden om onze eigen “buurthuisbar” te starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust kunnen maken of mee kunnen nemen in de zoektocht naar hun gedachten over tijd, maatschappij, familie en vrienden, creativiteit, filosofie en geld. Niet om een waarheid te prediken maar om zij die hiernaar opzoek zijn te helpen naar hun identiteit in dit geheel.

Net als van de “stemmen” in mijn hoofd hoor ik veel mensen om mij heen die verstrikt zijn in deze zoektocht. Ik kreeg net nog een berichtje van een goede vriend; “Mijn tijd hier is prima. Werken en daaromheen zoveel mogelijk genieten.. Hopen dat ik ooit nog eens zou kunnen genieten van werk! Iets wat ons altijd bezig houd ben ik bang..” Ik denk inderdaad dat dit voor het gros van ons ook de grootste uitdaging wordt. Genieten van je werk. Soms kijk ik hier in Ethiopië om mij heen en dan zie ik in de bar drie keer zoveel personeel staan, ja staan, er lopen er altijd maar maximaal twee. Zij krijgen natuurlijk ook veel minder betaald maar waarom zouden we in Nederland er niet voor kunnen kiezen om twee keer langzamer te werken voor een half uurloon.

Dat is vast een onhaalbare en naïeve gedachte maar als ik iedereen zo hoor dan is het toch ook een naïeve en onhaalbare gedachte om zo door te gaan en gelukkig te worden.. Wordt het niet eens tijd dat we met zijn allen de nadruk op kwaliteit gaan leggen in plaats van kwantiteit. Daar hebben we namelijk al zoveel van.Addis Ababa 36

Misschien ligt er nog eens een carriere als voorvechter voor naïviteit in het verschiet. Hoe dan ook dit en andere thema’s zouden we graag willen onderzoeken en bespreekbaar maken, dus niet alleen op onze site maar ook op een plekje ergens in Groningen. Een plekje wat niet alleen onze thuis wordt maar hopelijk dus ook die van anderen.

Cardy

1 commentaar

  1. anja
    3 oktober 2015    

    hetgroteMensenleven=hetgroteWensenleven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!