Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Minjeni Women Group

Minjeni women group 1Cardy en ik hebben een nieuwe verslaving: stoffen. Al in november in Zuid-Afrika konden we de neiging niet weerstaan om véél stof te kopen: 40 meter aan Shweshwe stof, bedoeld om er zogenaamde “linnen tasjes” van te maken. We wilden ze door iemand anders laten maken zowel omdat we geen naaimachine in onze backpack bij ons hebben, als om een lokaal initiatief te kunnen steunen.

Minjeni women group 2Dat initiatief kwamen we maanden later (maanden van de stoffen meedragen in onze backpacks) tegen in Moshi (Tanzania), in de vorm van Minjeni Women Group. Bij hun zijn we een kijkje gaan nemen toen we onderaan de Kilimanjaro aan het kamperen waren. Met een zak vol Shweshwe stof zijn we bij ze op bezoek gegaan en voor we het wisten had Susan, die ons ontving het eerste tasje al bijna in elkaar gezet. Het was duidelijk dat het met de kwaliteit van de tasjes wel goed zou komen.

Minjeni women group 5Minjeni Women Group is opgezet door Romana, een verpleegkundige die iets wilde doen tegen de armoede in haar dorp. Samen met een groep vrouwen is ze met Minjeni begonnen om middels verschillende projecten het leven van deze vrouwen (en hun gezinnen, mannen en kinderen) te verbeteren. Een van die projecten is het “Sewing for Growing” project, waarbij ze gezorgd heeft voor naaimachines voor de leden om te gebruiken. Daarmee hebben ze nu al vele mooie producten gemaakt zoals schorten, tassen, slabbetjes, noem maar op. Voorafgaand aan de start van ieder project krijgen de deelnemers een cursus: bijvoorbeeld naailessen, of zoals voor het “Piggy Project” informatie over hoe de biggetjes en later varkens te verzorgen.

Minjeni women group 4Naast de projecten voor de leden (andere projecten zijn het Chicken Project, Garden Project en Goat Project), hebben ze allerlei activiteiten in het dorp waar Romana en de anderen vandaan komen, waarover je op hun website meer kunt lezen.

Minjeni women group 7Susan heeft samen met haar collega’s fantastisch werk geleverd: zestig tasjes uit ruim twintig verschillende stoffen. Om hun werk met de projecten en in de gemeenschap een beetje extra te ondersteunen hebben we het bedrag voor het maken van de tasjes vanuit ons spaarpotje “Weet je niet wat je voor je verjaardag wilt? Een heleboel mensen wel.” voor ze verdubbeld. Hier kun je het prachtige resultaat vinden!

Margit.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!