Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Melktaart“Ooh! You will have to try that! It is delicious and it is typical Dutch! Melktaart!”

Heeft iemand van jullie ooit van melktaart gehoord? Het is ons meerdere keren voorgeschoteld als een typisch Nederlands gerecht, vast iets dat we zouden kennen en ons thuis zou doen voelen.

De Afrikaanse voortrekkers hebben het vast mee het land ingenomen en sindsdien ligt het bij de Spar. Best lekker, dit is het recept:

Ingrediënten:

Voor de bodem250 gram bloem, 125 ml melk, 75 gram roomboter, 75 gram suiker, 1 ei, 1 theelepel, bakpoeder, snufje zout

Voor de vulling1 liter melk, 50 gram suiker, 25 gram bloem, 25 gram custardpoeder, 3 eieren, 1 vanillestokje, kaneelpoeder, snufje zout

Bereidingswijze (1 uur):

Deeg

 1. Mix de boter en de suiker door elkaar en roer hier het ei doorheen.
 2. Voeg vervolgens het bakpoeder, de bloem en het snufje zout aan bovenstaand geheel toe.
 3. Giet de melk erbij en blijf mixen, totdat het deeg een samenhangend geheel vormt.
 4. Vet een taartvorm in met een beetje roomboter. Doe hier het beslag in.

Vulling

 1. Verwarm 750 melk in een pannetje (niet laten koken) en los de suiker hierin op.
 2. Mix de overige 250 ml melk met het custardpoeder en de bloem.
 3. Klop vervolgens twee eierdooiers en een heel ei, voeg hier een snufje zout aan toe en meng alles met stap 6.
 4. Giet stap 6 en 7 bij stap 5 en voeg de merg van het vanillestokje toe. Blijf roeren totdat het mengsel dikker wordt en op vla begint te lijken, maar laat het geheel niet koken!
 5. Laat het mengsel afkoelen. Klop de overige twee eiwitten stijf en schep deze over de ‘vla’.
 6. Giet het geheel over het deeg in de taartvorm en bak de taart in ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
 7. Versier je Zuid-Afrikaanse melktaart met kaneelpoeder en suiker.

Melktaart is zowel warm als koud te serveren.

 

Liefs!

Margit.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!