Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

SimienNu

Wat is jouw definitie van kwetsbaarheid?

Kwetsbaarheid is voor mij de mogelijkheid tot geraaktheid. We hebben het hier niet over kwetsbaarheid in fysiek zin, de wind, de kou, de warmte die je kwetsbaar maken (raken) door gebrek van bijv. beschutting. Het is de kwetsbaarheid van mijn ‘ik’. Bewust en onbewust kwetsbaar zijn. Mij open stellen , ontvankelijk zijn voor invloeden van anderen. Tonen van kwetsbaarheid behoort voor mij bij een relatie. Ook ervaar ik kwetsbaarheid als uitnodiging, een uitnodiging om verder naar een ander te luisteren, een uitnodiging om zelf moed te verzamelen. Er schuilt ook verantwoordelijkheid in.

Ook zie ik tonen van kwetsbaarheid als: open vizier. Het is ook ontwapenend!

Wat merk je in het dagelijks leven van kwetsbaarheid?

Ervaar ik kwetsbaarheid bij een ander, dan ben ik me ervan bewust en voel ook het vertrouwen van een ander. Het is iets moois en ik ervaar het als puur. Iemand, die ik oppervlakkig ken en die mij vertelt wat zij lastig vindt, stelt zich kwetsbaar op. Maar kennelijk is er vertrouwen, om dit te delen. Kennelijk gaat er een proces aan vooraf, waarschijnlijk tamelijk onbewust.

Hoe bewust ga je met kwetsbaarheid om, kun je hier een voorbeeld van geven?

In mijn functie als manager had ik regelmatig verzuimgesprekken. Medewerkers op hun gedrag aanspreken. Doorvragen naar de achtergronden, kwetsbaarheid is daar inherent aan. Ik ben hier altijd zeer integer in geweest. Ik herinner me een situatie, dat een medewerker iets gedaan had, wat onacceptabel was. Ik kon dit echt niet plaatsen bij haar en bleef doorvragen. Dat gesprek heeft veel voor haar zelf opgehelderd, inzicht  in haar gedrag gegeven, die zij zelf nog niet had. Wat ik in dat halve uur ontmoette was puurheid en kwetsbaarheid. Officieel hoorde ik een schriftelijke berisping te geven. Echter, ik heb dit nergens genoteerd en afgesproken, dat zij een naaste collega (van haar en de verbindingsschakel tussen het team en mij) in het vertrouwen zou nemen. Deze heb ik ingesproken, me zelf kwetsbaar opgesteld door te vertellen, dat het niet gerapporteerd wordt, omdat ik overtuigd ben, dat dit niet meer gaat gebeuren. Zo geschiedde, ik heb nog twee gesprekken met de medewerker gehad. Zij vertelde erg geschrokken te zijn, dat zij zover van haar eigen overtuigingen was afgedwaald, dankbaar te zijn voor mijn vertrouwen in haar. Ik heb haar gecomplimenteerd, dat dit kon, doordat zij verantwoordelijkheid ten opzichte van haar gedrag nam, en zich kwetsbaar opstelde.

Toen onze oudste dochter werd geboren overviel mij een enorme kwetsbaarheid. Ojee dacht ik, nu ben ik kwetsbaar, door haar. Als iemand haar ook maar iets wil aan doen, dan hebben ze mij ook te pakken. Dit herinnert mij aan Phom Phen, de Killing Fields, waar ze moeders hebben vastgebonden en hun baby’s voor hun ogen (ogen sluiten resulteerde in extra afranseling van de moeder) tegen een boom hebben dood geslagen. Gebruikmaken van kwetsbaarheid om ‘iets’ te bereiken.
Ook ik heb kwetsbaarheid gebruikt om iets te bereiken, namelijk in gesprekken heb ik me kwetsbaar opgesteld, zodat de ander ook stappen durft te zetten.

Eigenlijk is kwetsbaarheid een mooi goed, mits er integer mee wordt omgegaan.

Zijn je ideeën rondom kwetsbaarheid door de tijd heen veranderd?

Zeker, het besef en de impact zijn gegroeid. Ook ben ik me er bewust van en ga er bewust mee om.

Utopie

Zou je meer of minder kwetsbaar willen zijn, en waarom?

Nee, het is goed zo.

Wat voor rol heeft kwetsbaarheid in jouw utopische samenleving, in het dagelijks leven?

Een ieder is integer en daardoor is kwetsbaarheid tonen en ontvangen een algemeen goed.
Mensen zijn vrij, veilig en leven vrij in verbinding.

Wat houdt jou tegen om die utopie te vervullen?

Niets, ik doe dat wat ik kan en durf, tijdens mijn werk heb ik bewust ‘voor geleefd’.

Leefregel

Als je nu en utopie bij elkaar brengt, wat zou dan een haalbare leefregel zijn?

Durf kwetsbaarheid te tonen en te ontvangen. Durf een ander erop aan te spreken, als er niet integer mee wordt omgegaan.

Wat is jouw aanbeveling wat betreft kwetsbaarheid?

Oefen met tonen en ontvangen.

 

Dit is een inzending van René (pseudoniem) voor de Tien geboden, het thema Kwetsbaarheid. Afgelopen week schreef Margit al wanneer zij zich het meest kwetsbaar voelt. Meer weten of mee doen? Hier kun je meer lezen over het hoe en wat van de Tien geboden en als je alle inzendingen in je mail wilt vangen, kun je je e-mailadres links bovenin onze site achterlaten.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!