Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Vlinders liefdesverdrietWat betekent het om kwetsbaar te zijn?

Voor mij betekent kwetsbaar zijn de emoties en verhalen die in mezelf leven in alle openheid met anderen delen. Wetende dat er de ruimte voor is en dat het er allemaal mag zijn. Onder dat het er allemaal mag zijn versta ik dat er geen afwijzing of veroordeling is t.o.v. mijn emoties en verhalen.

 

Zou je meer of minder kwetsbaar willen zijn?

Ja en nee. Ik zou meer kwetsbaar willen zijn bij de mensen waar ik me echt op mijn gemak voel. Dit omdat ik met hen op dezelfde golflengte zit. Bij mensen waarmee het niet of minder klikt wil ik minder kwetsbaar zijn. Dit omdat ik het gevoel heb dat ze mij niet begrijpen als persoon. Dat ze mij niet begrijpen maakt niet uit. Je bevindt je dan gewoon op een andere golflengte. Ik vind het alleen zonde om energie te verliezen aan mensen waarbij je weet dat ze het niet interessant vinden wat je vertelt. Het is dan net alsof je een verhaal vertelt waarvan jezelf helemaal vol bent, maar de ander zit op zijn mobiele telefoon te kijken. :) Dat gevoel wil ik liever vermijden.

 

Wat betekent kwetsbaarheid voor een samenleving?

Kwetsbaarheid voor een samenleving betekent voor mij dat we afhankelijk zijn van enorm veel zelf bedachte abstracte systemen zoals geld, internet en de voedselproductie. Wij als mensen hebben niet echt meer de skills om zelf voedsel te verbouwen. We gaan namelijk gewoon naar de supermarkt. Als we voor het grootste deel afhankelijk worden van deze systemen maakt dit ons enorm kwetsbaar. Erop vertrouwen dat ze blijven werken is van groot belang.

 

Dit is een inzending van Theo (pseudoniem) voor de Tien geboden, het thema Kwetsbaarheid. Afgelopen week schreef Margit al wanneer zij zich het meest kwetsbaar voelt en René (pseudoniem) definieerde kwetsbaarheid als de mogelijkheid tot geraaktheid. Meer weten of mee doen? Hier kun je meer lezen over het hoe en wat van de Tien geboden en als je alle inzendingen in je mail wilt vangen, kun je je e-mailadres links bovenin onze site achterlaten.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!