Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Afsluiting thema Kwetsbaarheid

Busreis 3Iedere reisdag weer voel ik de kwetsbaarheid die je als reiziger hebt extra goed. Je backpack die op de bus verdwijnt, je kunt er slechts vanuit gaan dat hij niet vervolgens aan de andere kant weer naar beneden wordt gehaald en verdwijnt. De taxichauffeurs, hotelmedewerkers of je mede-reizigers. Er hoeft er maar een jeukende vingers te hebben en je spullen verdwijnen.

Natuurlijk hebben we ons gezonde verstand nog en natuurlijk luisteren we heel goed naar ons gevoel maar kwetsbaar ben je. Die kwetsbaarheid brengt ons, gelukkig, hele mooie ontmoetingen. De afhankelijkheid die je hebt roept bij sommige mensen een verantwoordelijkheidsgevoel op wat uitmondt in een warm en welkom onthaal. Heel fijn!!

Dat is een ander soort kwetsbaarheid dan de kwetsbaarheid van mijn “Ik”, wat een mentale kwetsbaarheid is. Wat als puur kan worden beschreven en voortkomt uit een gevoel van vertrouwen. Waarbinnen het dus ook belangrijk is om je grenzen aan te geven, het is immers jouw kwetsbaarheid.

Natuurlijk kun je het ook veel abstracter bekijken. Zoals de kwetsbaarheid in een samenleving. Waar zijn wij afhankelijk van en hoe komt dit? Is de oplossing slechts vertrouwen?

De vragen; Kun je je kwetsbaar voelen (je geest) en tegelijkertijd wel of niet kwetsbaar zijn (je lichaam)? Ben je niet het meest kwetsbaar wanneer je voorkomt om je kwetsbaar op te stellen? Zorgt wederzijdse kwetsbaarheid voor verbinding? Is je kwetsbaar opstellen afhankelijk van je leeftijd? Hoe staat kwetsbaarheid in relatie tot afhankelijkheid? En zijn de spreekkamers van therapeuten plekken om legitiem en beschermd kwetsbaar te zijn? Neem ik in gedachten mee tijdens onze busreizen.

Busreizen die een meditatieve werking hebben. Hoewel ik buiten deze busreizen geen ervaring heb met meditatie. Tien uur achter elkaar uit het raam staren naar landschap wat soms met het uur verandert en soms helemaal niet. Hoe dan ook, goede momenten om na te denken.

Morgen gaan we beginnen met het volgende thema. Hierover mail ontvangen? Meld je dan linksboven op de site aan! De andere stukken over kwetsbaarheid lezen? Linksboven in de menubalk vind je alles over de thema’s Kwetsbaarheid en Relaties onder het kopje “Tien Geboden”.

Om af te sluiten nog een filmpje van Brené Brown bij TedX waar veel mensen ons op wezen toen wij dit thema bekend maakten. 

Fijne februari-avond nog!

Cardy

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!