Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Thee“Hoe vind je daar de koffie? Is ze niet erg sterk en drinken de mensen de koffie ook met melk of kennen ze dat daar helemaal niet. Wordt er ook veel thee gedronken? Cardy, drinkt zijn koffie altijd zwart, maar jij drinkt altijd koffie verkeerd, ik ben zeer benieuwd of ze dat daar ook kennen.”

Ha! Een leuke vraag om in Ethiopië te beantwoorden.

De afgelopen twee weken zaten we in Yirgalem, een klein stadje in het Zuiden van Ethiopië. Ik werk daar samen met een jongerenorganisatie genaamd Beza, die een eigen gebouwtje hebben in het centrum van Yirgalem. Daarin hebben ze hun kantoor, een studio, een internetcafé, een hal voor optredens en …. een koffietentje. Met overal gras uiteraard, op de grond en op de tafeltjes.

Een werkdag bij Beza ziet er ongeveer zo uit: je komt ’s ochtends aan en je gaat je kopje koffie of thee in hun koffiezaakje drinken. Er zitten altijd wel een paar mensen in het zaakje, dus die zeg je gedag en vraag je in het Amhaars een aantal keer hoe het met ze gaat. Telkens met andere woorden, maar steeds dezelfde vraag: “Selamno?”, “Denanesh?”, “Alek?”. Gelukkig gaat het iedere keer met iedereen goed.

Daarna ga je werken, totdat het lunchtijd is. Op de weg naar de lunchplek, kom je langs het koffiezaakje. Dus drink je weer een kopje koffie of thee. En zo drink je de rest van de dag iedere keer dat je langsloopt of moet wachten of om een andere reden daar plots bent, een kopje koffie of thee.

In dit soort kleine zaakjes met gras op de grond en kleine vuurkorfjes met brandend kool in het midden, is de koffie meestal goed. Echte Ethiopische koffie zoals volgens de koffieceremonie, alleen dan meestal zonder popcorn helaas. Maar sterk en smaakvol.

In andere “chiquere” zaakjes, is het maar de vraag wat voor koffie je krijgt. Het zal waarschijnlijk alsnog beter zijn dan in alle andere Afrikaanse landen waar ze alleen maar oploskoffie kennen, maar kan op verrassende manieren bereid zijn.

De koffie kan bijvoorbeeld al eerder klaargemaakt zijn (ik denk eerder die ochtend, maar dat weet ik eerlijk gezegd niet zeker) en worden opgewarmd. In de magnetron of met de melkschuimer van het koffiezetapparaat.

Het voordeel is dat je bij deze zaakjes ook een “makiyato” kunt bestellen: koffie met wat melk. Geen koffie verkeerd, maar meer een soort caffe macchiato, zoals het woord al verraadt. Soms kun je zelfs een cappuccino bestellen, maar dan krijg je meestal chocolademelk.

En als je geen koffie drinkt, drink je thee. Zwarte thee, gekruid met verse kaneel, kardemom, kruidnagel of welke kruid er maar voor handen is. Erg lekker, maar wat ik iedere keer vergeet te zeggen, is dat er geen suiker in hoeft. Op twee slokken thee, gaan gemiddeld vier slokken suiker. Vaak zit de suiker al bij de thee in de thermoskan waaruit de thee wordt geschonken, maar soms wordt de suiker er in het glaasje pas bij gedaan en een enkele keer lukt het mij om de scheppen suiker voor te zijn. Datzelfde geldt overigens voor de kopjes koffie.

De koffie en thee zijn niet duur. 2 Birr voor een kopje thee en 3 Birr voor een kopje koffie (24 Birr is 1 Euro).

Margit.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!