Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Mary Joy 2 -De afgelopen maand zijn Cardy en ik weer in Ethiopië geweest voor mijn werk bij FCF. Afgelopen augustus hebben we twintig verpleegkundigen en vroedvrouwen getraind in de simpele en goedkope See & Treat methode voor baarmoederhalskankerpreventie, nu kwam ik om te kijken of ze deze methode nog goed onder de knie hebben.

Aan het screenen en, zo nodig, behandelen van voorstadia van baarmoederhalskanker in de klinieken gaat een heel proces vooraf: het voorlichten en mobiliseren van vrouwen. Iedere vrouw loopt het risico om baarmoederhalskanker te ontwikkelen en iedere vrouw, ongeacht religie, opleiding of sociaaleconomische status willen we met deze preventie dus bereiken (in ieder geval zo veel mogelijk vrouwen en zeker de meest kwetsbare vrouwen, die geen middelen hebben om zelf (preventieve) zorg op te zoeken).

Tijdens dit voorlichten en mobiliseren komt naar voren hoe weinig kennis er over baarmoederhalskanker is en hoeveel misvattingen er bestaan. Voor FCF schreef ik daar een stukje over, hier kun je verder lezen.

Liefs,

Margit.

 

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!