Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Palm nut treeAf en toe kom je inspirerende mensen tegen. Waar ze over praten en hoe ze erover praten, maakt dat je hart sneller gaat kloppen, je sterretjes gaat zien en zelf helemaal zin krijgt in een nieuw idee, groot of klein.

Dat gebeurde mij vorige week in Malawi. Ik ontmoette King, een Afro-Amerikaanse jongen. Hij reist een aantal maanden voor zijn werk rond in Afrika. Maar naast zijn werk heeft hij een ander soort projectje. Hij interviewt en filmt mensen die hij tegenkomt op zijn reis. Hij stelt ze een vraag, geeft ze een camera in de hand en laat ze de vraag beantwoorden. Het filmmateriaal dat hier uitkomt, houdt hij voor zichzelf.

Als het kinderen zijn, vraagt hij: “Wat wil je later worden als je groot bent?”

Als het jongvolwassenen zijn, vraagt hij: “Wat zou je willen zeggen, als de rest van de wereld nu naar je zou luisteren?”

Als het ouderen zijn, vraagt hij: “Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?”

De tweede vraag stelde hij aan mij. ’s Avonds in bed, lag ik na te denken over het antwoord. Wat zou ik willen zeggen, als jullie nu naar mij zouden luisteren?

Wees oprecht.

Ik denk dat wij allemaal eigenlijk wel weten wat “goed” is. Goed voor jezelf, goed voor de ander. Als je oprecht naar jezelf luistert en oprecht handelt.

Dit doet denken aan een citaat uit het boekje De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry. “Vaarwel”, zei de vos.

“Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig:
alleen met het hart kun je goed zien.
Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar”

Wat zou jouw antwoord zijn op een van de bovenstaande vragen? Ik ben heel erg benieuwd en hoor het graag van je! Hieronder kun je een reactie plaatsen. Liefs, Margit.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!