Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates
Addis Ababa 38 -Nu
 
Wat is jouw definitie van relaties (wat betekenen relaties voor jou)?
Michiel: Interactie tussen twee organismen, in dit geval tussen twee personen.
Rianne: Als deze definitie geprojecteerd wordt op onze relatie, Michiel?
Michiel: Een intensieve dagelijkse interactie waar goede en fijne gevoelens een sterke overhand hebben op negatieve of irriterende prikkels. 
Rianne: Als ik het projecteer op vriendschap en liefdes relaties, een verbintenis waarin je het betere in elkaar naar boven haalt. Gebaseerd op liefde en eerlijkheid. 
 
Wat merk je in het dagelijks leven van relaties?
Rianne: Veel. Heeeel veel.
Michiel: Ja…
 
Hoe bewust ga je met relaties om, kun je hier een voorbeeld van geven?
Rianne: Voor wat betreft mijn belangrijke vriendschap relaties, vrij bewust, door ook op afstand veel contact te houden door whatssapp berichtjes, spraakberichtjes. Bij bezoek aan Nederland alle toppertjes te bezoeken. 
Michiel: Hetzelfde. Ook merk ik hoe belangrijk relaties voor mij zijn wanneer er iets aan de hand is met iemand om wie ik geef. Bijvoorbeeld als Rianne of mijn dochter ziek is. 
 
Zijn je ideeën rondom relaties door de tijd heen veranderd?
Michiel: Vanaf mijn studietijd ben ik heel anders naar relaties gaan kijken. Daarvoor miste ik het vertrouwen in elk mens.
Rianne: Michiel, je hebt ook wel eens gezegd dat je nooit in het huwelijk en lange liefdes relaties geloofde, totdat je mijn ouders ontmoet had. 
Michiel: Ja, dat was tijdens mijn studietijd…
Rianne: Wat observeerde je dan?
Michiel: Ik werd minder een eiland en stond meer open voor andere mensen om mijn wereld binnen te treden. 
Rianne: Ik denk ook omdat je zag dat twee mensen veel van elkaar konden houden in plaats elkaar kapot te maken. 
Michiel: Ja…
Rianne: Ik denk ook dat hoe meer je mee maakt in je leven, ingrijpende gebeurtenissen, mij meer duidelijk hebben laten maken welke relaties er echt toe doen. 
 
Utopie
Zou je hier meer of minder van willen, en waarom?
Rianne: Ik wil wel een ‘open relatie’… Grapje. :)
 
Hoe zien relaties er in jouw utopie, in het dagelijks leven uit?
Rianne: Ik zou mijn vrienden vaker willen zien in real-life. Het liefste heb ik ze als buren. 
Michiel: Een gezonde afstand is soms ook wel goed. Met mensen met wie ik een ‘gecompliceerde relatie’ heb. 
 
Wat houdt jou tegen om jouw utopie te vervullen?
Rianne: Fysieke afstand. Ik vind elkaar in de ogen kijken en in de kroeg hangen belangrijk in een vriendschapsrelatie. 
Michiel: Samen met het gezin in het verre buitenland wonen heeft mij veel geleerd over relaties. Gezinsrelatie doormaakt een vuurproef. Je komt veel dichter tot elkaar, hebt elkaar meer nodig. En ook dat ik vriendschapsrelaties opbouw met personen met wie ik dat in Nederland nooit op zou bouwen. Er bestaat geen utopie voor mij.
 
Leefregel
 
Als je nu en utopie bij elkaar brengt, wat zou dan een haalbare leefregel zijn?
Rianne: Ik heb niet het idee dat utopie en nu mijlen ver uit elkaar liggen. 
 
Wat is jouw aanbeveling wat betreft relaties?
Rianne: Eerlijkheid, investeren. Geven en ontvangen. Veel lachen. 
Michiel: Afwisseling om elkaars gedrag en waarden te leren kennen. 
 
Een andere inzending, ditmaal hebben we de namen veranderd. Lees hier meer over het thema: relaties. Of lees het bericht van Margit, de inzending van gisteren “Relaties: gevoelsniveau” of meer over de Tien geboden.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!