Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Female Cancer FoundationHet komende jaar zal ik als basisarts werken voor de stichting Female Cancer Foundation met als doel een bijdrage te leven aan de zorg voor vrouwen in Afrika en om mij als arts verder te ontwikkelen.

In december 2014 vroeg Lex Peters mij of ik een tijd voor zijn stichting wilde werken in Afrika. Hij wist dat ik tijdens mijn studie Geneeskunde een aantal reizen naar Afrika heb gemaakt en nog wel eens terug zou willen (zie Het hoge woord is eruit: Afrika). Daarnaast heb ik mij tijdens mijn opleiding in het bijzonder bezig gehouden met de specialismes Gynaecologie en Seksuologie. Werken voor Female Cancer Foundation (FCF) zou voor mij dus een logische volgende stap zijn.

FCF zet zich in voor de strijd tegen baarmoederhalskanker bij vrouwen in ontwikkelingsladen. Wereldwijd wordt deze vorm van kanker bij meer dan 500.000 vrouwen per jaar vastgesteld, waarvan ongeveer de helft van deze vrouwen de ziekte niet overleeft. Het wrange is dat baarmoederhalskanker kan worden voorkomen en 100% te genezen is bij een tijdige diagnose. FCF bestrijdt deze ziekte door jonge vrouwen in ontwikkelingslanden voor te lichten, te screenen en zo nodig te behandelen.

Mijn rol zou zijn om als arts langs de verschillende projecten in Ethiopië, Kenia, Malawi, Zambia, Ghana en Gambia te reizen om te kijken hoe deze projecten lopen, dit terug te koppelen aan de stichting en waar mogelijk te helpen. Op dat moment wist ik echter niet of ik gedurende minstens een jaar in Afrika zou willen werken en wonen, op verschillende plekken in zes verschillende landen. Aangezien Lex mij het liefste al dezelfde maand aan de slag zag gaan, moest er een beetje tempo gezet worden achter het nemen van een beslissing.

Backpacken door AfrikaDus begonnen de gesprekken hierover met mijn vriend Cardy. Al snel bleek dat hij het wel zag zitten om voor langere tijd naar Afrika te gaan. Zijn nieuwsgierigheid naar het continent (mede door mijn vele verhalen) en ons gezamenlijke enthousiasme over het ontdekken van andere vormen van leven, maakten dat we samen besloten dit avontuur aan te gaan. Bijna een half jaar later staat mijn mosterdgele (niet roze) backpack al een tijdje naast mijn bed, klaar om naar Afrika te vertrekken (ik heb van de behulpzame verkoper van Joho begrepen dat het helpt als je je van tevoren alvast emotioneel bindt aan je nieuwe huis).

Margit

 

Heb jij ook wel eens hals over kop een nieuwe draai aan je leven gegeven? Of heb je vragen over mijn werk bij Female Cancer Foundation? Laat het hieronder weten en ik zal zo snel mogelijk reageren.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!