Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Onlangs schreef ik een stukje over een visser. Dat deed mij herinneren aan een Afrikaanse wijsheid die mij een paar jaar geleden in Oeganda is verteld. Sindsdien hing de Afrikaanse wijsheid in ons toilet in Den Haag:

Afrikaanse wijsheid - langwerpig“Er was eens een Afrikaanse visser. Deze ze zat aan de oever van een rivier te zitten. Er kwam een blanke man langs, die vroeg: “Waarom zit je hier te nietsen? Moet je niet vissen?”. De visser vertelde dat hij de dag ervoor al drie vissen had gevangen. Een vis had hij dezelfde dag met zijn familie opgegeten, een vis had hij aan een goede vriend gegeven en de laatste vis had hij voor vandaag bewaard. Dus hij hoefde vandaag niet te vissen.

De blanke man antwoordde: “Maar wat als je vandaag nou extra vissen vangt? Dan kun je die verkopen!”. “En dan?”, vroeg de visser. “Nou, als je die verkoopt, kun je het geld gebruiken om beter vismateriaal te kopen om nog mee vissen te vangen!”.

“En dan?”, vroeg de visser opnieuw.

“En dan zal je zoveel verdienen dat je nog meer materiaal kunt kopen. En nog meer vissen kunt vangen. Enzovoorts. Totdat je op een dag zoveel vissen hebt gevangen en verkocht, dat je voor de rest van je leven niet meer hoeft te vissen, achterover kunt leunen en van het leven kunt genieten!”, zegt de blanke man.

De Afrikaanse visser antwoordt: “En wat denk je dat ik nu aan het doen ben?”.

 

Margit.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!