Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Cardy & Fufu als toerist

Mphunzi Rock Art Site 1 Vorige week zijn we “een weekendje weg” geweest met een ander stel dat we hier hebben leren kennen. Zowel zij als wij wilden graag de Rock Art Paintings in Mphunzi zien: rotsschilderingen die tienduizend (door het Pygmee volk) en tweeduizend jaar geleden (door het Chewa volk) zijn gemaakt.

Mphunzi Rock Art Site 3Cardy & Fufu als toerist: sinds ik in Ghana ben geweest, word ik Fufu genoemd. En sinds Cardy en ik op reis zijn, hebben we ongeveer ieder “Afrikaans hoogtepunt” overgeslagen: van Lalibela tot de Kilimanjaro, van de Masai Mara tot de Victoria falls. Een beetje om de kosten, maar eigenlijk vooral omdat het ons net niet genoeg trekt. Echte reizigers zijn we niet zou je kunnen zeggen, we zijn immers in Afrika om een afstand tot onze “normale leefomgeving” te hebben in plaats van om perse in Afrika te zijn.

Mphunzi Rock Art Site 4Wanneer we eenmaal in de buurt komen van de rotsen, blijkt hoe toeristisch het daadwerkelijk is. We zijn alle vier blij verrast dat er überhaupt een bordje staat om de rotsen aan te geven (na al 10 kilometer op een onverharde weg te hebben gereden) en er een gids op ons staat te wachten die ons wel rond wil leiden. Er is geen andere Mzungu te zien.

Mphunzi Church 7Na een rondleiding langs de rotsschilderingen blijkt het mooiste gedeelte nog te moeten komen. Op de heenweg zijn we langs een grote, oude kerk gekomen die volgens ons Malawi boek ooit door Nederlanders moet zijn gebouwd. We vragen de gids of we een kijkje binnenin kunnen nemen. De pastoor staat ons op te wachten en laat ons binnen. Zodra we binnenstappen worden we overweldigd door tientallen vrouwen stemmen.

Mphunzi Church 3Het is zaterdagochtend en de vrouwen komen bijeen in de kerk om te zingen. Niemand in het publiek, alleen wij. Wat een schoonheid.

Mphunzi Church 4Als ik de pastoor achteraf vraag of ik ook van hem een foto mag maken, gaat hij trots voor de ingang van de kerk staan. En o! Nog iets vergeten. Hij pakt zijn boeken erbij om er compleet op te staan.

Margit.

3 commentaren

 1. Lauren
  11 april 2016    

  Haha mooi! Mooie foto’s ook Fufu!

 2. Henk
  11 april 2016    

  prachtig

 3. Annet
  11 april 2016    

  Mooi zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!