Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Brief tafelBeste familie….,

Mijn naam is Cardy Garretsen en op een volstrekt willekeurige manier heb ik honderd “huishoudens” uitgekozen om aan te schrijven. Waarschijnlijk kennen wij elkaar dus niet, toch schrijf ik u met mijn verhaal. Er staat mij namelijk een enorm leuke en spannende uitdaging te wachten. Samen met mijn vriendin vertrek ik eind mei voor vijfhonderd dagen naar Afrika, zij gaat daar namelijk een jaar aan de slag voor Female Cancer Foundation. Deze stichting zet zich in voor de strijd tegen baarmoederhalskanker in ontwikkelingslanden, waaronder in Afrika. Hiervoor zal Margit, mijn vriendin, in willekeurige volgorde in zes Afrikaanse landen op verschillende plekken werken. Deze landen zijn Gambia, Zambia, Malawi, Kenia, Ghana en Ethiopië.

We hebben besloten om dit avontuur samen aan te gaan en na een jaar werken nog een half jaar te reizen. Dat komt dus neer op vijfhonderd dagen. Mijn voornaamste taak zal het “steunen” van Margit worden, eigenlijk wat ik in Nederland ook doe (daar hebben we immers een relatie voor). Dat betekent dus dat ik veel vrije tijd zal hebben, tijd die ik graag nuttig zou willen besteden.

Ik besef dat ik in een zeldzame positie zit met veel vrijheid en op een plek waar (gerichte) hulp zeer welkom is. Ook besef ik dat veel mensen graag wat zouden willen doen voor mensen in ontwikkelingslanden maar niet de tijd hebben die ik heb. Vandaar de honderd brieven. Samen met u zou ik graag tot een of meerdere mooie plannen komen. Plannen om mensen daar te helpen.

In totaal bestaan we uit honderd en één huishoudens die hier ieder een eigen inbreng in kunnen hebben. Inbreng kan uit vele vormen bestaan bijvoorbeeld; creativiteit, contacten, financiën, tijd, en kennis. Mijn idee is om al deze inbreng te bundelen. Mocht u bijvoorbeeld veel contacten hebben in Afrika maar geen tijd om mee te denken over een goed plan, dan bedenk ik samen met iemand die geen contacten heeft maar wel heel creatief is een plan dat we testen bij iemand met kennis. Dan leg ik dit voor bij iemand die dan weer wel financiële middelen heeft of weet waar die dat kan vinden. Vervolgens hebben we een concrete vraag voor de “persoon met contacten maar geen tijd” die deze dan alleen doorstuurt naar die contacten.

Dit is slechts een schets van een situatie waarvan ik mij kan voorstellen dat die ontstaat. Maar misschien komt er een hele andere soort inbreng in u naar boven en werken we die uit.

Hoe gaan we dit verder uitwerken? Het is allereerst belangrijk dat u voor zichzelf bedenkt of u het ziet zitten om u hiervoor beschikbaar te stellen. Zo niet, dan wil ik u vragen om te bedenken of u iemand in uw omgeving kent die daar wel voor open staat. Dan helpt u toch nog een klein beetje, alvast hartelijk bedankt!

Helpt u graag mee? Super! Gooi het thuis in de groep en bedenk wat uw inbreng zou kunnen zijn. Verwerk dit in een brief/mail of bel/sms/app mij. Dan verzamel ik alles en maak ik (of samen met iemand van u) een plan de campagne.

Ik ben heel benieuwd naar het resultaat en wil u hier allemaal alvast enorm voor bedanken.

Een fijne dag gewenst en hopelijk tot snel!

Cardy Garretsen

Lees hier het verhaal achter de brief

3 commentaren

 1. jokealberda
  19 april 2015    

  Hallo Cardy.
  ook Margit heb ik net geschreven dat ik het een fantastisch plan vind.
  Ik heb geen ideeen hiervoor helaas maar ik hou van kleinschaligheid en wil jullie graag financieel een beetje steunen.Hebben jullie al een banknr of zoiets?
  Ik zal het wel horen hoe jullie dit gaan doen.In ieder geval heel veel succes!!
  Hartelijke groet van Joke(ik ben een nicht van Marjan)

  • Cardy
   19 april 2015    

   Dag Joke,
   Wat leuk dat je mee wilt denken en al helemaal een financiële bijdrage wilt leveren!
   We gaan z.s.m. een nieuwe rekening openen en dan laten we dat hier weten.
   Alvast bedankt en tot volgende week!

 2. Augustinus de Jonge
  27 april 2015    

  Ook wij willen graag jullie banknr weten.
  Wij vinden het een schitterend plan en blijven graag op de hoogte van jullie bevindingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!