Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Bao spelen

MV Ilala 25Kun je het je in Nederland voorstellen..

Twee oude mannen die midden op de Grote Markt uren achter elkaar hetzelfde bordspel zitten te spelen. Of een groepje jongens op de hoek van de straat dat rondom twee spelende kids gebogen staat om te kijken wie er wint.

Overal in Malawi wordt er “Bao” gespeeld. Een mooi straatbeeld, ook al wordt het bijna alleen maar door de mannen gespeeld: de vrouwen hebben het te druk met andere dingen.

Wij zijn er zelf ook verknocht aan geraakt, dus heeft Cardy een paar minuten voordat we de MV Ilala opstapten er eentje van iemand overgekocht. Sindsdien dragen we een groot stuk hout met ons mee in onze backpack.

De Afrikaartjes abonnees heb ik beloofd om de spelregels hier op onze site te delen, maar ik ben bang dat het niet gaat lukken. Sowieso is het een spel dat je sámen speelt, met twee personen plús de omstanders eromheen om af en toe “Oh!” en “Ah!” te roepen.

Ons tweedehands Bao spel nemen we mee naar huis en krijgt een mooi plekje in onze toekomstige buurthuis-bar: jullie zijn allemaal meer dan welkom om mee te komen  spelen!

Liefs,

Margit.

3 commentaren

 1. Co Middelweerdt
  26 mei 2016    

  Ik ken het uit Indonesië. Geen idee (meer) hoe het gespeeld moet worden. Hier op zolder staat ook zo’n houten blok met schelpjes.
  Nog veel plezier met z’n allen en groetjes, Co

 2. Renate de Jong
  26 mei 2016    

  Hi,
  Nee, dat gaat hier niet gebeuren. Op de grote markt mist iets: muze!
  Lieve groet
  Renate

 3. Annet
  26 mei 2016    

  Oh! Ah!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!