Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

Auto avontuur

Taxi 3 Voor sommige mensen misschien een bekend begrip: de shared taxi. Er staat een taxi klaar op de hoek van een straat, waarvan iedereen weet waar die naartoe zal rijden (naar de stad, naar de markt). Wil je meerijden, leg je een klein bedrag neer, wacht je tot de taxi vol is (vol is hierbij een rekbaar begrip) en stap je weer uit daar waar je moet zijn. Handig en goedkoop.

Taxi 1Wanneer ik taxi zeg, moet je even de voorstelling die je daarvan hebt loslaten. Het is geen APK gekeurde auto met een bordje “taxi” erop en een kilometerteller. Het is een rijdende auto, en daarmee is ook alles gezegd.

Hoe goed de auto rijdt, verschilt. De auto waar we laatst in reden had een record in achterstallig onderhoud. Hij mocht dan ook maar een route (buiten de stad, op een zandpad, zonder al te veel verkeer) afleggen. Toen ik de auto zag staan, dacht ik dat hij bij het autokerkhof hoorde. Maar nee hoor, hij reed.

Taxi 2De autodeuren werden open en dicht gemaakt met een slot dat je normaal gesproken voor toiletdeuren gebruikt. Wanneer iemand in of uit wil stappen moet de auto geparkeerd worden, de chauffeur uitstappen, om de auto heen lopen en van buitenaf de deur open maken diegene uit te laten. Toen de deur aan de kant van de chauffeur opeens openviel, precies toen er een rij tegenliggers aankwam, verstonden we zoiets als “Oeps” in het Afrikaans.

Taxi 4Maar we hebben het overleefd en het leverde een leuke foto van Cardy op, die mij doet denken aan een foto die we in de zweefmolen hebben gemaakt. In Afrika zijn de normaalste dingen een avontuur.

Margit.

Nog een paar leuke Afrikaanse auto weetjes:

  • Rivieren en vijvers kunnen gebruikt worden als autowasstraat
  • De greppel/riolering langs de straat kan gebruikt worden als brug voor auto montage
  • Je kunt benzine besparen door de motor af te zetten wanneer je bergafwaarts rolt

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!