Ik weet slechts een ding, dat ik niets weet. - Socrates

RelatiesIn mijn stuk over Relaties, schreef ik het volgende: “Mijn valkuil is wel eens geweest te denken dat de mensen uit de tweede soort relaties, met wie ik mij vaak erg verbonden voel, ook zo ongeveer hetzelfde zijn als ik. En dat ze bijvoorbeeld op dezelfde manier als ik naar relaties kijken.

Niets bleek minder waar: wat blijkt iedereen verschillend over relaties na te denken!

Van “Sta open voor iedereen, maar investeer in diegene die jou persoonlijk de kracht geven het beste uit je naar boven te halen en jou verrijken met nieuwe inzichten.”, tot “Ga voor de vriendschap en respecteer elkaar altijd in iedere situatie, los problemen op met humor of met een manier die bij je past.”.

En van “Voor mij zijn relaties niet bedoeld om een leegte in mezelf op te vullen en er afhankelijk van te zijn. Pas als ik in verbinding sta met mezelf kan ik de verbinding maken met anderen.”, tot relaties zijn… “Een interactie tussen twee organismen, in dit geval tussen twee personen.” en “Alles is relatie en hoe je je daartoe verhoudt.

Wat mij is opgevallen tijdens het lezen van de inzendingen, is dat niemand over eenzaamheid schrijft. Gelukkig maar? Ik hoop dat het een goed teken is. Want ik denk dat we het over één ding allemaal wel eens zullen zijn: relaties zijn belangrijk voor ons mensen. In het filmpje “What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness” wordt dat nog eens duidelijk gemaakt.

Liefs!

Ook van Cardy,

Margit.

 

Dit was een afsluiting van het eerste thema van de Tien geboden, Relaties. Een aantal van de inzendingen voor dit thema hebben we op deze site gedeeld. Wil je alle inzendingen voor dit en de volgende thema’s ontvangen, laat dan je e-mail adres achter links bovenin de site. Op 1 februari zullen we het tweede thema bekend maken. Meer weten over dit project? Lees hier verder

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mee doen met de Tien geboden?

Wij zijn Margit en Cardy en hebben in november 2014 besloten om voor onbepaalde tijd door Afrika te reizen. Mei 2015 zijn wij vertrokken. We hebben deze keuze gemaakt omdat we samen willen uitzoeken hoe we, bij terugkomst, ons leven willen gaan leiden.

Als je in Nederland opgroeit dan krijg je uiteraard de Nederlandse normen en waarden geleerd en is er een duidelijk verwachtingspatroon over hoe je je leven leeft. Om hier niet direct in te vervallen of misschien zelfs een andere keuze te maken, wilden we weg uit Nederland. Weg om onze gedachten op een rij te zetten en weg om andere normen, waarden en paden te leren kennen.

Op het moment van vertrek waren wij beiden zesentwintig, Margit had dat jaar haar studie Geneeskunde afgerond en ik werkte fulltime in een eetbar. Hoewel we allebei een totaal andere achtergrond/geschiedenis hebben, denken we hetzelfde over onze toekomst en vullen we die heel graag samen in.

Eenmaal terugkomen in Nederland, Groningen om precies te zijn, willen we graag onze eigen buurthuisbar starten. Een plek voor de buurt om bewust te worden van alles wat in andere landen of culturen misschien heel normaal is maar wat we in Nederland soms vergeten. Een plek waar we mensen bewust willen maken van hun gedachten over tijd, maatschappij, familie, creativiteit, filosofie en geld. En een plek waar we kunnen samen-leven.

Ondertussen zijn we bezig met ons grote mensen leven in Groningen vorm te geven en gebeurt er even niet zo veel op deze website. Wie weet volgt er nog een nieuw avontuur of een nieuw project, dan horen jullie van ons!